Čeferin tvrdi da je Manchester City bio ispravno kažnjen
(Izvor: AA/Arhiva)

Čeferin tvrdi da je Manchester City bio ispravno kažnjen

Predsjednik Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin rekao je da je evropska kuća fudbala bila u pravu kada je kaznila Manchester City zbog kršenja pravila finansijskog fair-playa.

U februaru 2020. godine UEFA je kaznila Manchester City sa 30 miliona eura i dvije sezone van evropskih takmičenja zbog kršenja finansijskog fair-playa. Međutim, iste godine u julu Sud za spotsku arbitražu je ukinuo tu suspenziju zbog manjka dokaza i zastarjelosti slučaja, a Manchester City je morao da plati 10 miliona eura.

Premijer liga je prošlog februara optužila City za 115 navodnih kršenja finansijskih pravila u periodu od 2009. do 2018. godine, tokom kojih je tri puta bio prvak Engleske.

Čeferin je u intervjuu za Daily telegraph rekao da se neće miješati u taj slučaj, ali da će osuđujuća presuda samo pokazati da je odluka UEFA-e bila ispravna.

"Znam da smo bili u pravu, da nismo, ne bismo donijeli takvu odluku," rekao je predsjednik UEFA-e.

"Kao advokat na suđenjima već 25 godina, znam da ponekad dobijete slučaj za koji ste sigurni da ćete izgubiti. I ponekad, izgubite slučaj kada ste sigurni. Jednostavno morate poštovati u ozbiljnoj demokratiji odluku suda. Ne želim da govorim o slučaju u Engleskoj. Ali vjerujem da je odluka našeg nezavisnog tijela bila ispravna. Nisam ulazio u tu odluku", naveo je Čeferin.

U Engleskoj su za istu stvar optuženi i Everton i Nottingham Forrest, a u novembru prošle godine Evertonu je oduzeto 10 bodova.

Izvršni direktor Premijer lige Richard Masters je rekao da je ročište zakazano, ali nije precizirao termin. Šampion Engleske i Evrope Manchester City negirao je sve nepravilnosti.

federalna.ba/Beta

UEFA Manchester City