Čečenija zabranjuje muziku koja je ili prebrza ili prespora
(Izvor: Arhiv)

Čečenija zabranjuje muziku koja je ili prebrza ili prespora

Ruska republika Čečenija zabranila je muziku za koju smatra da je ili prebrza ili prespora, u pokušaju da uguši "zagađujući" zapadni uticaj na konzervativnu većinu - muslimanske regije.

Musa Dadayev, ministar kulture, rekao je da "sva muzička, vokalna i koreografska djela treba da odgovaraju tempu od 80-116 otkucaja u minuti" kako bi muzika bila "u skladu sa čečenskim mentalitetom i osjećajem za ritam", navodi ruska novinska agencija Tass.

„Pozajmljivanje muzičke kulture od drugih naroda je nedopustivo“, rekao je Dadayev. “Moramo ponuditi ljudima i budućnosti naše djece kulturno naslijeđe čečenskog naroda. To uključuje čitav spektar moralnih i etičkih standarda života Čečena.” Prema izvještajima u ruskim medijima, Dadayev je umjetnicima u regionu odredio rok do 1. juna da preprave svaku muziku koja nije u skladu sa pravilom.

Zakon zapravo kriminalizira većinu modernih žanrova dance muzike koji se obično sviraju u klubovima širom svijeta, kao što su house, techno, dubstep ili drum’n’bass. Neki hip-hop i rap, koji se obično sviraju brzinom između 60 i 140 otkucaja u minuti, u teoriji bi se i dalje kvalifikovali za tradicionalni čečenski „osjećaj ritma“ koji režim autoritarnog vođe Ramzana Kadirova želi da sačuva.

Tradicionalna čečenska muzika uključuje khalkaran yish – instrumentalne pjesme koje se koriste za ples, procesiju i konjske trke – i herojske epske balade poznate kao illi yish. Nekada ih prati dechig-pondar, trožični instrument sličan ruskoj balalajci. Čečenija, u regionu sjevernog Kavkaza u istočnoj Evropi, posljednjih godina je više puta kritikovana od strane organizacija za ljudska prava zbog nasilnog progona LGBTQ manjine. Čečenska vlada je demantovala takve optužbe, tvrdeći da u Čečeniji nije bilo homoseksualaca, a da bi one koji su postojali iskorijenile njihove vlastite porodice.

federalna.ba/The Guardian

Čečenija muzika