CDC će prilagoditi smjernice za nošenje maski
(Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

CDC će prilagoditi smjernice za nošenje maski

Očekuje se da će Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučiti vakcinisanim osobama da nose maske u zatvorenim prostorima u dijelovima SAD-a gdje naglo raste broj zaraženih koronavirusom.

To je rekao zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer službenik nije bio ovlašten objaviti podatke. Očekuje se da će se glavna državna zdravstvena agencija oglasiti kasnije u utorak.

U maju je CDC dodatno ublažio svoje smjernice za potpuno vakcinisane ljude, omogućavajući im da prestanu nositi maske na otvorenom i u većini zatvorenih prostorija.

Međutim, broj zaraženih koronavirusom je naglo porastao u mnogim državama, potaknut delta varijantom, posebno u područjima s niskom stopom vakcinacije. Posljednjih sedmica, brojni gradovi su obnovili pravila maskiranja u zatvorenom.

Za veći dio pandemije, CDC je savjetovao Amerikance da nose maske na otvorenom ako su međusobno udaljeni manje od pet metara. U aprilu, kako su se vakcinacije povećavale, a broj slučajeva smanjivao, agencija je ublažila svoje smjernice o nošenju maski na otvorenom, navodeći da potpuno vakcinisani Amerikanci više ne trebaju pokrivati ​​lice ako nisu među većim brojem ljudi.

federalna.ba/Fena

SAD