videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas) (Izvor: Fena/Vehid Begunić)

CCI: Skupština ZDK-a mora razmatrati izvještaje i preporuke revizora

Iako utrošak javnih sredstava zahtijeva transparentnost, praksa u ZDK-u je drugačija. Izvještaj Centara civilnih inicijativa pokazuje da od tri ovogodišnja revizorska izvještaja - o finansijskoj reviziji ZDK-a, Ministarstva za privredu te Zavoda zdravstvenog osiguranja - niti jedan nije dobio čisto pozitivnu ocjenu. O tome Skupština šuti pa nije ni čudo što je većina aktuelnih revizorskih preporuka zapravo ponavljanje onih iz ranijeg perioda.

Da zastupnici u Skupštini ZDK-a zanemaruju interese građana u vezi sa utroškom javnog novca, potvrđuje podatak da je već dva puta odbijena inicijativa CCI-ja da ovaj zakonodavni organ preuzme na sebe javni nadzor i izvrši praćenje realizacije revizorskih preporuka.

„Revizorski izvještaji svode se samo na primanje informacija o efikasnom/neefikasnom utrošku sredstava, bez ikakve odgovornosti, korekcije neodgovornog ponašanja. Iako utrošak javnih sredstava zahtijeva javni nadzor, praksa u ZDK-u je drugačija“, kaže Ana Lučić, portparolka CCI-ja.

Izvještaji o radu institucija, uz koje je Skupština planirala da razmatra revizorske izvještaje, razmatrani su prije nego što su objavljeni revizorski izvještaji tih institucija. Na neke od tih izvještaja, konkretno na finansijsku reviziju Zavoda zdravstvenog osiguranja - kojim rukovodi Omer Škaljo, reagovalo je i Tužilaštvo ZDK-a.

„Revizori su ustanovili da su ugovori na određeno vrijeme za period duži od 120 dana zaključivani bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja za prijem u radni odnos. Također, mjesečna plata direktora neopravdano je povećana te nakon povećanja iznosi oko 7.710 KM. Sva zapošljavanja i povećana plata finansirani su javnim sredstvima, novcem svih građana“, navodi

Hanifa Jašarević, projektna koordinatorica CCI-ja.

Ovo je jedan od primjera netransparentnog trošenja javnog novca, od čega nisu imuni ni u Ministarstvu za prostorno uređenje, saobraćaj, komunikacije i zaštitu okoline. Revizori su, naime, utvrdili da su sredstva za programe i projekte sanacije divljih deponija u iznosu od 400.000 maraka dodjeljivana na osnovu subjektivne ocjene aplikacija budući da javnim pozivom nije tražena dokumentacija u vezi sa propisanim kriterijima, što je bila podloga za dodjelu bodova. I u Ministarstvu privrede zabilježeni su propusti.

„Kada je u pitanju Ministarstvo privrede, tu su pojedinim zaposlenicima isplaćene dodatno naknade za rad u pojedinim komisijama iako su ti poslovi bili obuhvaćeni opisom njihovih radnih mjesta za koji već primaju redovne plate“, dodaje Lučić.

Ni revizorski nalaz da su namjenska sredstva od oko 12 miliona maraka, suprotno zakonu, korištena za izmirenje tekućih obaveza, nije bio razlog za reakciju zakonodavne vlasti u ZDK-u. Bez te reakcije u javnosti se stječe utisak da niko nije odgovoran za neadekvatan utrošak javnog novca, pa je logičan slijed nepovjerenje građana u vlasti.

federalna.ba

ZDK CCI revizori izvještaj