Čavara i Orban: Snažnija podrška institucija EU procesu evropskih integracija BiH

Čavara i Orban: Snažnija podrška institucija EU procesu evropskih integracija BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je danas u Budimpešti, u odvojenim susretima na marginama 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, s predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Lászlom Kövérom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbánom.

Čavara je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini i svim drugim državama regiona jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara naglasio je da je Bosni i Hercegovini, zbog složenih odnosa unutar zemlje i snažnih spoljnih uticaja, potrebna jasna potvrda evropske perspektive i podrška EU s ciljem bržeg integrisanja naše zemlje u zajednicu evropskih država.

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske Lászlo Kövér istakao je da se njegova zemlja snažno bori za očuvanje evropskih vrijednosti, kao i identiteta i suvereniteta država i naroda unutar EU. Kövér je ponovio stav da je strateški i nacionalni interes Mađarske da podrži proces proširenja EU na sve zemlje jugoistočne Evrope s kojima dijeli geografske i istorijske veze.

Čavara i Kövér potvrdili su da dvije zemlje gaje dobre i prijateljske odnose, koje je potrebno dalje unapređivati, posebno na planu ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara pozvao je predsjednika Narodne skupštine Mađarske u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U susretu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbánom, potvrđen je zajednički stav o potrebi snažnije podrške institucija EU procesu evropskih integracija BiH, kao i svih zemalja jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Čavara posebno se zahvalio premijeru Orbánu na otvorenim stavovima koje je iznio tokom današnje konferencije u Budimpešti, kao i na najavi da će Mađarska izdvojiti dodatna sredstva kako bi podržala Plan rasta vrijedan šest milijardi eura, koji su zvaničnici EU predstavili uz najnoviji paket proširenja, saopćeno je iz PSBiH.

federalna.ba/Fena

Marinko Čavara Viktor Orbán
Victor Orban Viktor Orbán Mađarska Švedska
0 02.02.2024 22:52
Marinko Čavara VSTV VSTV BiH Zakon o VSTV
0 30.01.2024 18:21
Viktor Orbán Mađarska Švedska NATO
0 24.01.2024 16:57