Čavalić: Euro je stabilan i očekuje se da će se, kao takav, održati

Detaljnije o globalnoj ekonomskoj krizi i svemu što ide s njom u Svijetu smo razgovarali sa ekonomskim analitičarem Admirom Čavalićem.

Kaže da recesije i ekonomske krize uglavnom razotkrivaju strukturne ekonomske probleme određenih zemalja.

"Širom svijeta se to dešava, a evo sada posebno vezano za Tursku. Bitno je navesti da Turska pravi klasične monetarne greške u smislu da nema nezavisnu monetarnu politiku, već monetarnu politiku veže za izvršnu vlast. To nije zdravo, ni kratkoročno ni dugoročno. Centralna banka Turske je u zadnje dvije godine promijenila nekoliko guvernera, ministri finansija se non stop smjenjuju i vlada opšta nestabilnost. I onda umjesto da se primjenjuje tzv. restriktivna monetarna politika koja ima cilj da uspori, zaustavi inflaciju, sada se s turske strane uglavnom održava eksplozivna monetarna politika, što znači niske kamatne stope uz opravdanje da će to privući investicije i pokrenuti proizvodnju, ali vidimo da se to ne dešava. Građani, privreda i privrednici plaćaju najveću cijenu."

Pojašnjava da su zemlje Eurozone imale rekordno visoku stopu inflacije, 4,9%.

"Inflacija nije zaobišla i zemlje Eurozone i najviše je rasla cijena energenata, energije. Međutim, euro kao takav je stabilan i očekuje se da će se on održati i u narednom periodu. Problematične su zemlje sa vlastitom valutom."

Čavalić ističe da je KM vezana za euro i da mi ne možemo kontrolisati našu monetarnu politiku.

"KM je za sad apsolutno stabilna. Brine nas inflacija i to građani najbolje vide kroz kupovinu prehrambenih i nekih drugih proizvoda. Nažalost, mi samo imamo posljedice globalnih dešavanja."

"Očekuje se dalje naglašavanje ove krize ili jačanje intenziteta iste kroz energetsku krizu koja je već počela tokom zime. U tom smislu će cijena energenata vjerovatno rasti. Mi to očekujemo u januaru, za BiH, za privredne subjekte. sumnjam da će biti za građanstvo. Stabilizacija se može očekivati vjerovatno na proljeće naredne godine", zaključio je Čavalić.

federalna.ba

ekonomska kriza Admir Čavalić Svijet
Svijet
0 28.01.2022 20:03
Neven Anđelić Svijet
0 28.01.2022 19:42
Rusija gas Svijet
0 25.01.2022 10:41
Svijet
0 21.01.2022 20:35
WHO Svijet koronavirus
0 19.01.2022 09:25
Svijet
0 14.01.2022 19:59