Čavalić: Euro je stabilan i očekuje se da će se, kao takav, održati

Detaljnije o globalnoj ekonomskoj krizi i svemu što ide s njom u Svijetu smo razgovarali sa ekonomskim analitičarem Admirom Čavalićem.

Kaže da recesije i ekonomske krize uglavnom razotkrivaju strukturne ekonomske probleme određenih zemalja.

"Širom svijeta se to dešava, a evo sada posebno vezano za Tursku. Bitno je navesti da Turska pravi klasične monetarne greške u smislu da nema nezavisnu monetarnu politiku, već monetarnu politiku veže za izvršnu vlast. To nije zdravo, ni kratkoročno ni dugoročno. Centralna banka Turske je u zadnje dvije godine promijenila nekoliko guvernera, ministri finansija se non stop smjenjuju i vlada opšta nestabilnost. I onda umjesto da se primjenjuje tzv. restriktivna monetarna politika koja ima cilj da uspori, zaustavi inflaciju, sada se s turske strane uglavnom održava eksplozivna monetarna politika, što znači niske kamatne stope uz opravdanje da će to privući investicije i pokrenuti proizvodnju, ali vidimo da se to ne dešava. Građani, privreda i privrednici plaćaju najveću cijenu."

Pojašnjava da su zemlje Eurozone imale rekordno visoku stopu inflacije, 4,9%.

"Inflacija nije zaobišla i zemlje Eurozone i najviše je rasla cijena energenata, energije. Međutim, euro kao takav je stabilan i očekuje se da će se on održati i u narednom periodu. Problematične su zemlje sa vlastitom valutom."

Čavalić ističe da je KM vezana za euro i da mi ne možemo kontrolisati našu monetarnu politiku.

"KM je za sad apsolutno stabilna. Brine nas inflacija i to građani najbolje vide kroz kupovinu prehrambenih i nekih drugih proizvoda. Nažalost, mi samo imamo posljedice globalnih dešavanja."

"Očekuje se dalje naglašavanje ove krize ili jačanje intenziteta iste kroz energetsku krizu koja je već počela tokom zime. U tom smislu će cijena energenata vjerovatno rasti. Mi to očekujemo u januaru, za BiH, za privredne subjekte. sumnjam da će biti za građanstvo. Stabilizacija se može očekivati vjerovatno na proljeće naredne godine", zaključio je Čavalić.

federalna.ba

ekonomska kriza Admir Čavalić Svijet
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 08.08.2022 10:13
pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 01.08.2022 10:20
Svijet bogatstvo
0 26.07.2022 12:15
G20 hrana Svijet Janet Yellen
0 16.07.2022 20:41