Carlo Ambrosini, jedan od crtača kultnih stripova o Dylanu Dogu, preminuo u 70. godini
(Izvor: Italy 24 Press News)

Carlo Ambrosini, jedan od crtača kultnih stripova o Dylanu Dogu, preminuo u 70. godini

Carlo Ambrosini, jedan od najznačajnijih strip autora i tvorac likova u kultnom "Dylanu Dogu" preminuo je u 69. godini, saopćila  je kuća Bonelli.

Carlo Ambrosini, cijenjeni karikaturist, rođen je u Italiji 1954. godine.

Odmalena je gajio strast prema crtanju i pripovijedanju, prvo je pohađao umjetničku školu, a zatim Akademiju likovnih umjetnosti Brera s idejom da se posveti slikarstvu. Na početku studija okreće se svijetu ilustracije, au svijetu stripa debitirao je sredinom 70-ih na stranicama ratnog serijala nakladničke kuće "Dardo" te u izdanjima Ediperiodici i Editoriale Corno.

Nakon objavljivanja priče sa srednjovjekovnim okruženjem za Mondadorijev časopis Il Mago, 1978. uključen je u sastav “La Storia d'Italia a Fumetti” Enza Biagija, izvornog enciklopedijskog djela koje je Mondadori objavio s tekstovima veliki novinar. Međutim, pravi debi, prema Ambrosiniju, bilo je izdanje Pellerossa, broj 26 Kena Parkera, koje je u januaru  1980. objavio Cepim. U sljedećih 15 godina crtač je napravio još deset knjiga o liku Berardija i Milazza.

Prekretnica u karijeri dogodila se 1980. godine, kada je počeo raditi za “Sergio Bonelli Editore”. I samo šest godina kasnije likovno je stvorio Dylana Doga, kog je izmislio Tizziano Sclavi. Točnije, Ambrosini je bio jedan od prvih umjetnika koji se pridružio čitavom kreativnom timu, koji je stajao iza ovog stripa, podsjeća Italy 24.

Prvi broj ovog stripa izašao je u Italiji 1986. godine i već nakon nekoliko brojeva postigao veliku popularnost. Početkom devedesetih, Dylan je u cijelom svijetu izlazio u mjesečnom izdanju većem od milijun primjeraka.

Dylan Dog je bivši policajac Scotland Yarda koji klijentima usluge iznajmljuje za skromnu svotu, zbog čega je uvijek bez dovoljno novca. Odjeća, koju ima na sebi, praktično ga definira. Uvijek na sebi ima crni sako, crvenu košulju i plave traperice. Svoje prošlosti se ne sjeća. Živi u stanu prepunom horor figura i jezivih motiva iz svijeta strave i užasa, čak se i umjesto tipičnog zvona na vratima čuje zastrašujući vrisak. Hobiji su mu sklapanje maketa jedrenjaka i sviranje klarineta…

Ambrosini je kasnije stvorio vlastiti lik – Napoleona, jednu od najoriginalnijih i najsofisticiranijih serija u čitavoj panorami talijanskih serijskih stripova.

federalna.ba

umro poznati strio crtač