videoprilog Samre Tufek (Dnevnik 2)

Čapljina: Dio Zrinjsko-Frankopanske postaje Ulica srebreničkih žrtava genocida

Gradsko vijeće Čapljina na posljednjoj sjednici donijelo je odluku da se jedan dio ulice koj nosi naziv Zrinjsko-Frankopanska preimenuje u Ulicu srebreničkih žrtava genocida. Ova odluka prihvaćena je jednoglasno, što pokazuje da se zločin treba osuditi bez obzira na to o kojem narodu se radi i ne veličati zločince neovisno kojem narodu pripadali. Ovaj potez lokalne zajednice pozdravili su i građani Čapljine.

Visoki funkcioneri u BiH štite ratne zločince gdje je u jednom istupu predsjednica FBiH Lidija Bradara kazala da se ne odriče prijatelja, pa tako ni ratnog zločinca, misleći na Darija Kordića, koji je osuđen za monstruozna ubistva u Ahmićima. Zaključila je da je on, valjda, prestao biti ratni zločinac nakon što je odslužio kaznu. O njihovoj rehabilitaciji govorila je Sanja Vlaisavljević, ministrica kulture FBiH, zbog čega je naišla na osudu javnosti, dok zločinci, poput Kordića, govore da bi sve ponovili i da je svaka sekunda zatvora vrijedila. S druge strane, manje lokalne zajednice pokazuju kako se osuđuju ovakve osobe i počinjeni genocid. Mali grad na jugu Hercegovine, Čapljina, preimenovala je ulicu u Ulicu srebreničkih žrtava genocida.

„Mi smo kao HDZ-ova većina prihvatili da to bude tačka dnevnog reda i izglasali to. Naravno, da ne bude nejasnoća, i svi ostali vijećnici su, i opozicioni, podržali taj prijedlog“, kaže gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić (HDZ BiH).

Stoga je ova odluka prošla jednoglasno, te se jedan krak ulice Zrinjsko-Frankopanske zove u čast žrtava genocida. Ulica je duga 150 metara i tu se nalazi džamija, sjedište Medžlisa Islamske zajednice Čapljina i svih udruženja sa bošnjačkim predznakom. Ovim potezom je Čapljina postala jedini grad u Hercegovini, a u kojem Hrvati čine većinu, koji je na ovakav način odao počast srebreničkim žrtvama.

„Čapljina je sigurno jedan od rijetkih primjera gdje mi Bošnjaci možemo ostvariti svoja prava. Evo, imamo Vukovarsku ulicu - zašto ne imati ulicu srebreničkih žrtava?“, pita nezavisni čapljinski vijećnik Ethem Šaldo.

Šaldo je bio inicijator ove odluke i za njenu realizaciju dobio punu podršku gradonačelnika. Osim ovog poteza, Čapljina je nedavno uklonila i sve sporne nazive ulica, trgova i spomenika.

„Više nemamo ulicu Mile Budaka. Nema niti jedan naziv bilo ulice, bilo parka, bilo trga koji će na bilo koji način ili iz bilo kojih razloga bilo koga vrijeđati“, napominje gradonačelnik Vidić.

Da u gradu više nema naziva koji vrijeđaju nijedan narod, potvrdili su i građani. Pohvaljuju potez lokalne vlasti odlukama koje su u prethodnom periodu donijeli.

Čapljina je dokaz kako zločin nema naciju niti vjeru i da ga je važno osuditi bez obzira na to o kome se radi, te može poslužiti kao dobar primjer ostalim lokalnim zajednicama da su suživot i tolerancija u BiH mogući.

federalna.ba

Ulica srebreničkih žrtava genocida Čapljina genocid Srebrenica
Srebrenica majke Palestina
0 17.11.2023 10:51
vršnjačko nasilje Bratunac Srebrenica
0 14.11.2023 18:57