Burno u Skupštini KS-a: Arijana Memić napustila Klub Naroda i pravde

Burno u Skupštini KS-a: Arijana Memić napustila Klub Naroda i pravde

U Skupštini Kantona Sarajevo nastavljena je tematska sjednica posvećena stanju sigurnosti. Predočena su potencijalna rješenja, ali su se u sali mogle čuti i žestoke kritike upućene prvom čovjeku Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Admiru Katici koji nije nazočio sjednici. U međuvremenu, Arijana Memić poručila je kako napušta Klub zastupnika Naroda i pravde.

Raspravom o stanju sigurnosti drugi put je nastavljena hitna tematska sjednica Skupštine KS posvećena ovoj problematici. U izlaganju zastupnika mogle su se čuti pohvale, kritike i prijedlozi. Česta je bila i konstatacija da sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća suprotno statističkim pokazateljima. Apostrofirano je da je problem nelegalnog naoružanja jedan od ključnih. Njega, prema procjenama, u državi ima oko 750 hiljada komada.

„Po trenutnom zakonu predviđeno je da se kod osobe kod koje se zatekne nelegalno oružje može izreći kazna zatvora od godinu dana. Vi dobro znate da se po drugim zakonskim propisima ta kazna može platiti novcem. Da se dogovori sa sudom i da se novčano može platiti. Izmjenama koje mi predlažemo minimalna kazna za nošenje oružja je 3 godine“, kazala je Belma Kapo, zastupnica SDP u Skupštini KS.

Kritike na rad policije uputili su iz redova opozicionih stranaka. Posebno nezadovoljna radom policije, tačnije ministra Admira Katice i policijskog komesara Fatmira Hajdarevića bila je Arijana Memić. Ova dosadašnja članica Kluba zastupnika NiP-a poručila je nakon jednog od svojih izlaganja da napušta Klub ove stranke, jer im se, kako je istakla, putevi sada razilaze.

„Ko je skrenuo sa tog puta nadam se da će vrijeme pokazati. Nas ministar ubjeđuje da je dobra sigurnost u Kantonu. upravo sam ih i pitala da pogledaju sebi u oči, da sebi kažu da li su oni sigurni kada njihova djeca izađu navečer u grad, da li se osjećaju sigurno, da li mogu mirno spavati“, navela je Memić.

„Ogroman broj slučajeva oni su ovim izvještajima nama dostavili da su ti slučajevi rasvijetljeni. Šta znači rasvijetliti neki slučaj da doneseno osuđujuću presudu po onoj optužnici koje je tužilaštvo okvalifikovalo kao neko krivično djelo. Prema podacima suda vidimo da je razlika ogromna. Vidimo da najveći broj tih slučajeva nije rasvijetljen i da nisu donesene osuđujuće presude“, rekao je Muamer Bandić, zastupnik SBiH U Skupštini KS.

Hoće li tematska sjednica Skupštine dati neke rezultate bit će poznato u narednom periodu kada se očekuje provedba zaključaka. Neki od njih su da se poveća prisustvo policije u zajednici, da se dodatno ojača videonadzor na području Kantona, ali i da se ide sa inicijativom da se formira Srednja policijska škola koja bi trebala nadomjestiti nedostatak policijskog kadra. Trenutno u KS nedostaje 750 policijskih službenika.

federalna.ba

Arijana Memić Skupština KS Admir Katica NiP