videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Burno u Gradskoj upravi Banjaluka, sindikat Stanivukovića optužuje za mobing

Burno je danas bilo u banjalučkoj Gradskoj upravi. Međusobne optužbe između predstavnika dvije sindikalne organizacije i gradonačelnika Draška Stanivukovića. Nakon što je predstavnik jedne od dvije sindikalne organizacije Neđeljko Radulović demantirao gradonačelnikove tvrdnje o povećanju plaća zaposlenima, uslijedilo je njegovo premještanje na drugo radno mjesto. Iz Sindikata uprave RS-a traže hitnu sjednicu Skupštine grada.

Nakon što je gradonačelnik Stanivuković iznio tvrdnje da su radnicima u Gradskoj upravi povećane plate za 150 maraka, uslijedio je demanti predstavnika Sindikalne organizacije grada. Član Sindikata Neđeljko Radulović javno je, gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa RS-a, rekao da povećanja plata nije bilo, nakon čega je, kako kaže, ekspresno iz Savjeta za pravna pitanja premješten u Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu. Priznaje da gradonačelnik nije prekršio zakonske propise, ali ovaj potez smatra degradacijom.

„Član 88 Zakona o službenicima i nemještenicima lokalne samouprave je rekao da se službenik može privremeno, bez njegove saglasnosti, premjestiti na drugo radno mjesto, ali to ne znači da čovjeka bez njegovog znanja možete premjestiti na drugo radno mjesto“, kaže Radulović.

U Gradskoj upravi u Banjaluci djeluju dvije sindikalne organizacije od kojih je jedna, kako tvrde u Republičkom sindikatu uprave, bliska gradonačelniku, dok članovi druge sindikalne organizacije konstantno trpe mobing. Iz ovog Sindikata zatražili su hitno održavanje sjednice Skupštine grada, jer, kako navode, gradonačelnik nije ispoštovao odluku u prošloj godini o povećanju plata radnicima za 150 maraka.

„Radi se o proganjanju radnika u Gradskoj upravi. Ovo nam nije prvi put da ukazujemo na taj problem, odnosno, na progon onih koji nisu servilni gradonačelniku i ne žele da budu poslušnici Draška Stanivukovića. On ima dvostruke aršine prema sindikatu koji je izabran po njegovom nalogu i drugom sindikatu koji od 1999. djeluje u okviru Gradske uprave“, ističe Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS-a.

„Ono što se desilo Raduloviću nakon gostovanja na RTRS-u je dno dna. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovo više nije prikriveni već otvoreni udar na naš sindikat“, dodaje Dragan Lukajić, predsjednik Sindikalne organizacije Gradske uprave Banjaluka.

Iz reprezentativne Sindikale organizacije Gradske uprave tvrde će uskoro biti potpisane izmjene Kolektivnog ugovora, te da radnici platu uvećanu za 150 maraka mogu očekivati narednog mjeseca.

„Ukoliko ne bude mogućnosti da bude od januara isplata plate, s obzirom na to da Kolektivni ugovor još nije stupio na snagu, onda ćemo putem regresa nadoknaditi tu januarsku platu, tako da radnici neće biti oštećeni ni zajednu marku, a od februara će biti plata za sve povećana za 150 maraka“, poručuje Radislav Gojković, predsjednik Reprezentativne sindikalne organizacije Gradske uprave Banjaluka.

On tvrdi da su plate u Gradskoj upravi tokom 2022. godine dva puta povećane za po 50 maraka. Komentarišući premještanje Neđeljka Radulovića na drugo radno mjesto, Gojković kaže da je rješenje privremeno, te da Zakon nije prekršen. Gradonačelnik se o ovom pitanju danas nije oglašavao.

federalna.ba

Draško Stanivuković Banja Luka Banjaluka sindikati Sindikat
Momir Talić počasni građanin Banja Luka
0 26.02.2024 19:59
Momir Talić Banja Luka Banjaluka
0 25.02.2024 22:52
PDP Draško Stanivuković Igor Crnadak Branislav Borenović
0 24.02.2024 21:25
Svjetski dan rijetkih bolesti Banjaluka Banja Luka
0 23.02.2024 18:26