videoprilog Aldine Smajić i Adne Sušić (Dnevnik 2)

Burno ispred Parlamenta FBiH, prisutnima se obratili pojedini članovi SDA

U vrijeme održavanja sjednice Predstavničkog doma  - istovremeno, ispred zgrade Parlamenta protesti. Organizatori su ReStart i neformalne grupe građana, a poziv na proteste uputila je i SDA. Protesti nisu najavljeni ni MUP-u Kantona Sarajevo ni Federalnoj upravi policije - stoga su označeni kao sigurnosni rizik.

Kako na samoj sjednici, tako i ispred zgrade Federalnog parlamenta situacija veoma burna. Tu je bilo nekoliko stotina građana, a sada ih je nekolicina koja je tu ostala prisutna. Nije bilo poznato šta se dešava na samoj sjednici, bilo je tu i nervoze i umora i u nekoliko navrata zaista burnih situacija. Čak i s obzirom na to da su izlazili pojedini članovi SDA koji su se zahvalili prisutnim građanima što su tu, nije bilo poznato šta se dešava unutra.

Oni koji su se iz SDA zahvalili građanima kazali su da na ovaj način oni pokazuju da su za građanska i ljudska prava. Sve su to rekli i sami građani koji su kazali da sanjaju građansku državu, demokratiju, jednaka prava za sve, a da ono što se trenutno dešava je jedan aparthejd u nastanku, da je ovo, zapravo, rušenje ustavno-pravnog poretka.

"Podržavam jednakopravnost i kao građansku državu BiH. Ovako je ponižen cijeli jedan narod."

"Da budemo svi jednaki, da budemo svi pred zakonom i ljudskim osnovnim pravima isti."

"Ne pristajemo na aparthejd koji se, izgleda, priprema BiH, prije svega Federaciji. Favorizovanje hrvatskih stranaka, ostavljanje njima Federacije u amanet, a nismo se za to borili. Borili smo se da svi narodi i narodnosti budu ravnopravni."

Svi koji su bili prisutni na protestima su kazali da visoki predstavnik Christian Schdmit najnovijim nametanjem na ovaj način vrši direktno kršenje Dejtonskog sporazuma te da oni sada imaju sve elemente s kojima mogu sami da izgrade građansku BiH.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo se obratio građanima i naglasio da Bosna i Hercegovina pripada njenim građanima i da se Bošnjaci na ovaj način ne mogu isključivati iz političke igre.

“Hvala vam što ste došli danas ovdje na protest i da nam date podršku“, poručio je Lendo i dodao da se sada brani demokratija i država BiH.

Organizatori protesta potom su pozvali okupljene da se mirno raziđu. Također su kazali da će uskoro biti organizirani još masovniji protesti, pa i postavljeni šatori kako bi se nastavio otpor, kako su kazali, nelegalno, imenovanoj novoj vladi.

Tokom protesta nije bilo incidenata i građani su se mirno razilazili, ali potom je došlo do gužve i nekolicina demonstranata je pokušala nasrnuti na pojedine zastupnike koji su podržali izglasavanje nove vlade, ali policija je spriječila eskalaciju situacije.

federalna.ba

Parlament FBiH protest