videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Bukejlović: Postojala je potreba za kriminalizacijom klevete i uvrede

U nastavku druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u toku je rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Ispred Ministarstva pravde Republike Srpske, kao predlagača nacrta zakona, uvodno izlaganje podnio je ministar Miloš Bukejlović, koji je kazao da se pojavila potreba za donošenjem ovakvog nacrta zakona.

- Ustavom RS propisano je da su čovjekov integritet, čast, ugled i dostojanstvo nepovredivi. Zbog toga je bilo potrebno da se kleveta i uvreda uvedu u Krivični zakonik RS. Krivična djela protiv časti i ugleda postoje u krivičnim zakonodavstvima zemalja regije, te da je za njih predviđena novčana kazna - kazao je Bukejlović.

Na kraju izlaganja Bukejlović je istakao da se predmetni zakon nalazi u fazi nacrta, te da će se ići u opsežnu javnu raspravu. 

Poslanik SNSD Srđan Mazalica u svojoj diskusiji podržao je predloženi Nacrt zakona. 

- Ovaj zakon trebalo bi da zaštiti ljudsko dostojanstvo, prije svega. Ne postoji apsolutno pravo slobode izražavanja ako time nanosite štetu drugima, njihovom moralu, ugledu ili da time čak izazovete i neke teže posljedice – kazao je Mazalica.

Eventualnim usvajanjem ovakvog prijedloga, kleveta bi bila označena kao krivično djelo, a predviđene kazne, prema mišljenju brojnih kritičara, su drakonske.

Ovim izmjenama zakona protive se mnoge medijske kuće, opozicija, nevladine organizacije i međunarodna zajednica, koji smatraju da je to udar na slobodu mišljenja.

federalna.ba/Fena

Krivični zakonik NSRS kleveta uvreda