Bugojanski stočari traže pomoć

Dugotrajna suša u našoj zemlji prepolovila je proizvodnju, naročito stočne hrane. Bugojanski poljoprivrednici zbrajaju štete, a dodatni problem im predstavlja enormno poskupljenje žitarica neophodnih za stočnu prehranu. Traže hitnu reakciju nadležnih.

“Na ovoj parceli imamo kukuruz koji uopće nema klip, koji nema uopće hranidbenu vrijednost u ishrani stoke i ekonomski efekat će biti puno manji. Jer morat ćemo da dokupimo zrno kukuruza koje je jako, jako poskupilo”, priča Muhamed Puljarga.

I to je samo jedan u nizu problema. Oko 40 muznih grla na farmi porodice Puljarga u bugojanskom naselju Gračanica, koje godišnje daju 300 hiljada litara mlijeka za otkup, ove je godine direktno ugroženo zbog gotovo prepolovljenih prinosa. Od zasijanih 250 duluma silažnog kukuruza te 100 duluma ozimih kultura, od suše su navodnjavanjem uspjeli spasiti tek mali dio. Ispucala zemlja i suhe stabljike slika su njihovih ovogodišnjih usjeva.

“Prošla godina je bila 35 feninga za kukuruz, ove godine je 65 feninga. Znači, sto posto je poskupilo. Soja sa 80 feninga je otisla na marku i 40, marku i 50. To su glavni, što mi ne možemo proizvesti, moramo ga uzeti”, govori Tarik Puljarga, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika SBK-a.

Znatno poskupljenje žitarica, sjemena i repromaterijala dovest će u pitanje opstanak farme, a time i egzistenciju nekoliko porodica. Daleko najgoru poljoprivrednu sezonu koju pamti, Senadu Bajriću, koji od zemlje živi, dodatno su ugrozile i divlje svinje: “Ja sam se uzdao u ovo. Sad me ovo uništilo gore nego suša. Ja sam posijao 120 duluma, to je nemoguće sve zagraditi i zaštititi od divlje svinje”.

Ono što nisu uništile nepogode, uništit će kažu, loša politika poticaja. Stoga traže hitnu intervenciju nadležnih, bez koje će, tvrde, biti prinuđeni značajno reducirati ili uništiti proizvodnju. 

“Tražimo samo jedan posto budžeta za poljoprivredu, za davanja poljoprivredi. Znači, poticaji su totalno ravni nuli. Imamo poticaj od 50 KM po muznom grlu i to je sve što dobijemo od kantona”, navodi Puljarga.

Proizvođači upozoravaju da je stanje u poljoprivredi alarmantno – a taj alarm izazvan sušom i i da bi trebalo biti neko vanredno stanje kad su u pitanju poticaji.

A da poljoprivreda nema samo problem s klimom, pokazuje i činjenica da na njihove apele do sada nije bilo konkretne reakcije nadležnih. A na pragu je i jesenja sjetva. Dok prijeti nestašica stočne hrane, a stoka već daje manje mlijeka, cijenu poskupljenja već plaćaju poljoprivrednici, ali i građani.

federalna.ba

stoka Bugojno
Lutkarsko bijenale Bugojansko lutkarsko bijenale Bugojno
0 18.09.2021 11:08
Bugojno šljive Mesud Šešić
0 01.09.2021 14:48
Iskra Bugojno Rukomet Zaim Kobilica
0 22.08.2021 20:32
Novi Travnik Bugojno
0 16.08.2021 14:11