videoprilog Ane Skopljak (Svijet)

Treća sreća za novo bugarsko vodstvo

Nova bugarska centristička stranka Nastavljamo promjene osvojila je najviše glasova na izborima u Bugarskoj. Građani Bugarske izabrali su novi saziv parlamenta, treći put ove godine, ali i dalje je neizvjesno ko će formirati novu vladu. Bugari su glasali i za predsjednika, ali će on biti izabran u drugom krugu jer niti jedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova.

Nova bugarska partija Nastavljamo promjene, nastala  na talasu masovnih protesta protiv korupcije, osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima. Stranku Nastavljamo promjene osnovali su prije nekoliko nedjelja Kiril Petkov i Asen Vasilev. Brzo je zadobila široku podršku građana odlučnim akcijama protiv korupcije i obećanjima da će obezbijediti transparentnost u radu vlade i provesti reforme u ključnim oblastima.

“Mi shvatamo da je Bugarskoj potrebna normalna vlada. Od sada, svi imamo ogromnu odgovornost, sve ove stvari o kojim smo pričali protekla dva mjeseca da budu ispunjene. To se može uraditi samo sa normalnom vladom i kroz dijalog i kompromis, ali ne kompromise koji su zasnovani na riziku po funkcionalno pravosuđe ili da ostane korupcija. To su jedina dva kompromisa koje nećemo prihvatiti”, kazao je Petkov.

Prema izlaznoj anketi agencije Galup, ta centristička partija je osvojila 25,8 odsto glasova, znatno više od očekivanog, a na drugom mjestu je koalicija donedavno vladajuće konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koja ima oko dva odsto manje glasova.

“Jedan član parlamena manje ili više neće donijeti stabilnost. Umjesto procjene narodnog izbora, za političara najvažnija procjena je kako je narod glasao. Mi smo dobili velike pohvale po treći put, uprkos ugnjetavanju i organizaciji izbora u po njihovim pravilima”, kazao je Borisov.

Bugari su glasali i na predsjedničkim izborima. Aktuelni šef države Rumen Radev, koga podržava koalicija socijalista, ima ubjedljivu prednost, ali će se za drugi petogodišnji mandat boriti u drugom krugu jer nije izašlo potrebnih 50 odsto birača.

“Čestitke svim strankama koje su ušle u novi parlament. Oni imaju glavni zadatak formiranja vlade. Ova vlada mora biti reformistička, antikorupcijska i socijalna. Mora biti kreirana transparentno i dobiti podršku jasne većine koja ne ostavlja sumnju u neiskrene zavisnosti”, naveo je Radev.

Analitičari su uoči glasanja ocenjivali da su se mnogi birači stranke Ima takvih ljudi sa julskih izbora u međuvremenu okrenuli partiji Nastavljamo sa promjenom.

“Ovaj rezultat je iznenađujući, bez sumnje. Dogodilo se to da je u posljednjoj sedmici ili posljednjih nekoliko dana došlo do konsolidacije takozvanog protest sektora pod zastavom Mi nastavljamo promjene. Preliminarna ispitivanja pokazuju veće procente za Postoji jedan narod i Demokratsku Bugarsku, koji su u mnogo gorem stanju trenutno. Pod tim mislim da mi nastavljamo promjene koje su oduzele podršku za cijeli protest sektor”, objašnjava analitičar Dimitar Ganev.

Sve u svemu, dobri rezultati, iz trećeg puta, potpuno nove stranke uz malu izlaznost na izbore. Treći parlamentarni izbori u roku od samo godinu dana postali su nužni zbog toga što novi zastupnici izabrani u junu nisu uspjeli formirati većinu potrebnu za preuzimanje vlasti. Sada bi ukupno sedam stranaka moglo ući u parlament u Sofiji. Šanse sada bivšeg premijera Bojka Borisova da formira novu vladu gotovo da ne postoje, jer su ovogodišnje istrage korupcije u vrijeme njegovog mandata dovele do toga da ostale stranke isključuju mogućnost postizborne koalicije sa strankom GERB. Treća sreća za novo bugarsko vodstvo.

Ovo je prilog iz magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Bugarska izbori Svijet
Svijet
0 14.01.2022 19:59
protest Bugarska koronavirus Covid19
0 12.01.2022 20:49
Svijet
0 07.01.2022 20:09
pandemija koronavirus Covid19 virus omikron soj omikron Svijet
0 06.01.2022 20:19
omikron soj pandemija koronavirus virus Covid19 Svijet
0 06.01.2022 18:11