Budžet Srednjobosanskog kantona povećan za 34 miliona maraka
(Izvor: Fena)

Budžet Srednjobosanskog kantona povećan za 34 miliona maraka

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) na današnjoj sjednici u Travniku usvojila je prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 274 miliona maraka.

To je za oko 34 miliona maraka više u odnosu na prvobitni budžet, a višak sredstava bit će utrošen na kapitalne projekte, plaće zaposlenih, školstvo i zdravstvo, najavili su iz Kantonalne vlade.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić kazala je kako projekcije govore da će u 2022. godini doći do rasta prihoda u iznosu od oko 26 miliona KM.

- Od toga, najznačajnija stavka oko 14 miliona je rast prihoda od indirektnih poreza, tri miliona poreza na dohodak, milion i po rast poreza na dohodak, kao i rast transfera s viših nivoa vlasti. Mi smo budžet povećali za nepuna 34 miliona, a razliku između rasta prihoda i rashoda pokrivamo unosom akumuliranog suficita iz prethodne godine od oko sedam miliona maraka – kazala je ministrica.

Dodala je da je na rashodovnoj strani budžeta utvrđena nova osnovica za obračun plaća u iznosu od 330 maraka, čime je SBK sustigao prosjek ostalih kantona i općina. Za povećanje plaća budžetskih korisnika bit će usmjereno oko devet miliona maraka.

- Za egzistencijalnu naknadu izdaci su uvećani za oko milion i po, rastu tekući i kapitalni transferi i izdaci. Transferi su na oko 56 miliona, to je nešto što će biti ubrizgano u privredu, sportske klubove, građevinsku djelatnost - kazala je Plavčić.

Dio novca ići će i sektoru obrazovanja, kazao je ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić.

- Prije svega, znatno će biti povećane plaće. Ulagat ćemo gdje dosad nismo. Prvi put ćemo sufinansirati pohađanje predškolskih ustanova, prvi put ćemo određenim kategorijama srednjoškolaca od jeseni pokušati sufinansirati karte za prijevoz, značajnije ćemo ulagati u predškolske i školske objekte. U ovom trenutku, kad ekonomska situacija nije najbolja, javni prihodi idu i usmjeravamo ih kvalitetno - rekao je Domić.

Kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić istakao je kako će povećana sredstva u tom sektoru biti usmjerena uglavnom prema domovima zdravlja.

- Usaglasili smo se da sredstva usmjerimo više prema domovima zdravlja, budući da su bolnice prepoznate kroz federalni Zakon o konsolidaciji. Kad je u pitanju primarna zdravstvena zaštita, idemo u rekonstrukciju područnih ambulanti, da saniramo osnovne stvari kao što su sanitarni čvorovi ili stolarija. U tom dijelu su i uređaji za bolnice koje se Vlada zaključkom obavezala sufinansirati - rekao je Matić.

Premijer Tahir Lendo najavio je veliki broj javnih poziva i tendera.

- Jako je bitno da ćemo imati sredstva za veliki broj javnih poziva i tendera. Veliku nam brigu zadaje procedura i samo izvršenje tih projekata u smislu da brzo dobijemo izvođače koji će završiti projekte u budžetskoj godini. Posebno u obrazovanju kad moramo iskoristiti odsustvo djece na raspustu da završimo radove - kazao je Lendo.

federalna.ba/Fena

SBK Srednjobosanski kanton budžet proračun
HNK Skupština HNK budžet proračun
0 02.08.2022 17:16
ZDK budžet porodiljske naknade
0 29.07.2022 13:30
ZDK Skupština ZDK budžet proračun
0 28.07.2022 17:37
ZDK stipendije budžet proračun
0 22.07.2022 21:39