Budžet na dnevnom redu, opozicija osporava legalnost ponašanja većine
(Izvor: Arhiv)

Budžet na dnevnom redu, opozicija osporava legalnost ponašanja većine

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je kao i prethodna, održana prije dva dana, osporavanjem opozicije o legalnosti ovlašćenja koje je predsjedavajuća Doma u ostavci Mirjana Marinković Lepić dala dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću za sazivanje sjednice.

Parlamentarna većina odgovorila je i danas na ove prigovore izglasavanjem zaključka prema kojem je saglasnost Boškoviću potpuno legalna.

Tvrdeći da su povrijeđeni Poslovnik Doma i Ustav Federacije BiH, opozicija je, pak, ponovno najavila obraćanje Ustavnom sudu FBiH.

Prije dva dana je kao razlog navela  da predsjedavajuća, kad je potpisivala ovlaštenje Boškoviću za vođenje sjednice, nije imala dogovor o tome i s drugom dopredsjedavajućom Doma Edinom Gabelom iako to, kako tvrde, iziskuje Poslovnik.

Bošković je rekao da je Gabela napismeno potvrdila saglasnost za njegovo današnje vođenje zasjedanja. Po riječima dopredsjedavajućeg, regularno je i to što mu u vođenju pomaže zastupnik Belmin Zukan, što dio opozicije osporava također.

Obraćanje Ustavnom sudu najavljeno je  iz zastupničkih klupa Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte.

Za dnevni red današnje sjednice ranije je bila najavljena odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine.

U međuvremenu je Federalna vlada  utvrdila Prijedlog federalnog budžeta  za 2024., pa je zatražila da bude na dnevnom redu Doma danas, po hitnom postupku, umjesto privremenog finansiranja, što je većina zastupnika odobrila glasanjem.

Opozicija se prethodno, tokom rasprave o dnevnom redu, protivila i ovom prijedlogu. Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije Mirsad Zaimović tražio je da budžet bude razmotren na vanrednom zasjedanju u narednim danima jer su ga zastupnici dobili kao materijal prije 24 sata, što ne garantuje kvalitetnu analizu, po njegovim riječima.

Predlagao je  također da najvažniji finansijski akt Federacije BiH bude proceduralno vraćen u formu nacrta kako bi mogla biti provedena i javna rasprava.

Vlada FBiH je predložila da budžet FBiH za 2024. iznosi 7.474.800.209 KM, najviše dosad i za pola miijarde više nego prošle godine.

Da bi stupio na snagu, neophodno je da budžet odobre oba doma Federalnog parlamenta u istovjetnom tekstu.

Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom sjednica
Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH sjednica
0 18.04.2024 12:27
Federalni parlament nasilje sjednica
0 04.04.2024 13:07
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica počela
0 02.04.2024 12:46