Urednica i voditeljica emisije Velida Kulenović

Brojne rasprave o izmjenama Zakona o Vladi ZDK

Skupština ZDK usvojila je većinom glasova 9. marta 2023. godine  izmjene Zakona o Vladi koje su izazvale brojne rasprave, ali i negodovanje zastupnika iz  opozicione SDA BiH  koja je podnijela apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH jer, smatra da je Vlada imenovana suprotno zakonu. Za izmjene Zakona nisu glasali zastupnici HDZ-a i koalicije hrvatskih stranaka koji učestvuju u radu aktuelne Vlade premijerke Amre Mehmedić /BH inicijativa Kasumović Fuad/.

Krajem prošle godine imenovana je Vlada ZDK, nakon koalicijskog dogovora stranaka šestorke, u kojoj je šest ministara, umjesto sedam ministara iz reda Bošnjaka, tri iz reda Hrvata, te dva iz reda Srba. Ministar iz reda Hrvata Vinko Marić, kandidat je „BH inicijative Fuad Kasumović“, dok su ministri Tanja Radoš -Kosić i Zlatko Jelić kandidati HDZ-a BiH, a prema Zakonu o Vladi koji definiše kvotu zastupljenosti konstitutivnih naroda u ovom kantonu. Ubrzo nakon toga SDA je uputila zahtjev premijerki Amri Mehmedić, da podnese apelaciju Ustavnom sudu FBiH, zbog kršenja Zakona o Vladi ZDK.

S obzirom da premijerka nije to učinila jedna trećina zastupnika u Skupštini podnijela je apelaciju Ustavnom sudu FBiH, a predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević već je najavio da će istrajati u svom zahtjevu jer, smatraju da je Vlada imenovana suprotno postojećem Zakonu.

Nakon zahtjeva za apelaciju koji je uputio Klub zastupnika SDA u Skupštini ZDK iz „BH inicijative“ upućen je zahtjev za izmjenu Zakona o Vladi, koji je povučen, a potom je isti zahtjev uputio i zastupnik Alen Kapković. Izmjenu Zakona o Vladi  nisu podržali ministri iz reda HDZ-a koji su napustili tu sjednicuVlade. Iz resornog ministarstva pravosuđa i uprave na čijem je čelu Edin Hasaničević iz Naše stranke stava su da je Zakon neophodno mijenjati kako bi se omogućilo učešće u radu Vlade građana iz reda ostalih.

Ministar Hasaničević navodi da je do 2005. godine na snazi bio Zakon o Vladi ZDK koji je definisao samo broj ministara + premijera ( u skladu sa  imperativnom Ustavnom odredbom o proporcionalnoj zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda i ostalih - po rezultatima popisa iz 1991. godine). Tadašnja većina u Skupštini ZDK pristupila je izmjenama Zakona o Vladi kojima se propisuje nacionalna struktura članova Vlade ZDK prema  formuli sastava Vlade ZDK od 7 Bošnjaka, 2 Hrvata i 2 Srbina te postavlja pitanje da li je ova matematička formula tačna, i  ko će snositi odgovornost ako se dokaže da nije.

O ovoj temi u emisiji govore ministar pravosuđa i uprave u Vladi ZDK Edin Hasaničević/Naša stranka/, zastupnik u Skupštini ZDK i zastupnik u Domu naroda Federalnog Parlamenta Ivo Tadić i predsjednik Kluba zastupnika SDA BiH u Skupštini ZDK Alija Ogrić.

Urednica i voditeljica emisije je Velida Kulenović