Brojne osude nakon kongresmenove božićne čestitke s oružjem
(Izvor: @REPTHOMASMASSIE)

Brojne osude nakon kongresmenove božićne čestitke s oružjem

Američki kongresmen suočen je s hrpom kritika nakon što je objavio božićnu fotografiju svoje porodice kako pozira s puškama u vojnom stilu i to samo nekoliko dana nakon smrtonosne pucnjave u školi.

Republikanski predstavnik Kentuckyja, Thomas Massie, tweetao je fotografiju uz natpis: "Sretan Božić! ps. Djeda Mraze, molim te donesi streljivo".

Objavu je osudilo mnoštvo porodica pogođenih oružanim nasiljem, kao i osoba s obje političke strane.

Kontaktiran je za komentar.

Nakon izazvane lavine komentara Massie je retweetao poruke podrške, kao i one koje ga kritiziraju - izravno se povezao s nekoliko korisnika Twittera koji su rekli da je "gluh" i "neosjetljiv".

Kao odgovor jednoj osobi koja je napisala "poluga (bar) je bila na podu, ali ste nekako uspjeli proći ispod nje", 50-godišnjak je dobacio da je "BAR ispod kauča", misleći na vrstu vojne jurišne puške.

Fotografija je objavljena nekoliko dana nakon pucnjave u školi u Michiganu u kojoj su četiri tinejdžera poginula, a sedam osoba je povrijeđeno nakon što je 15-godišnji učenik navodno pucao pištoljem svog oca.

Roditelji osumnjičenika optuženi su za ubistvo iz nehata jer se nisu obazirali na više znakova upozorenja prije tragedije. Oni su se izjasnili da nisu krivi.

Bila je to posljednja u nizu pucnjava u SAD-u koja je dovela do žestoke rasprave o pravima i zakonima o oružju.

Porodice učenika ubijenih u prethodnim pucnjavama u školama oglasili su se protiv spornog posta.

Kći Freda Gutenberga, Jaime, ubijena je u pucnjavi u srednjoj školi Parkland na Floridi 2018. - jednom od najgorih školskih napada koje su viđene u SAD-u. Objavio je fotografiju Jaime, a također i fotografiju njenog nadgrobnog spomenika ispod objave kongresmena.

Manuel Oliver, čiji je sin Joaquin također poginuo u napadu na Parkland, rekao je za CNN da je tweet bio "najgoreg okusa ikad".

Nekoliko osoba iz Republikanske stranke također je osudilo tu objavu.

Adam Kinzinger, republikanski kongresmen iz Illinoisa, ismijao ga je zbog toga što je objavom pokazao "fetiš prema oružju".

A Anthony Scaramucci, koji je nakratko bio direktor komunikacija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, tweetao je da će finansirati sve potencijalne kandidate koji se natječu protiv Massieja na izborima za Kongres sljedeće godine.

Uprkos kritikama, nekoliko istaknutih imena u američkim konzervativnim krugovima stalo je u odbranu kongresmena.

Predstavnica Colorada i aktivistica za prava oružja, Lauren Boebert, napisala je na Twitteru: "To je moja vrsta božićne čestitke". Još jedan republikanac, Jose Castillo, napisao je "Sve što želim za Božić je... više izabranih dužnosnika kao što je Thomas Massie."

Massie je prvi put izabran za zastupnika u Kongresu Kentuckyja 2012. i usko je povezan s libertarijanskim krilom Republikanske stranke.

On je nepokolebljivi pristaša Drugog amandmana - prava na držanje i nošenje oružja - i uvijek se oštro protivio bilo kakvim inicijativama za kontrolu oružja, govoreći u intervjuima da oni neće zaustaviti školske masakre.

U aprilu je predstavio zakon kojim se snižava dob za kupnju oružja s 21 na 18 godina. Njegov ured još nije odgovorio na BBC-jev zahtjev za komentar na njegovu objavu na Twitteru.

U 2020. je oružanim nasiljem ubijeno gotovo 20.000 Amerikanaca - više nego bilo koje druge godine u najmanje dva desetljeća – podatak je iz Arhiva oružanog nasilja.

federalna.ba/BBC

kongresmen SAD oružje božićna čestitka
vojska SAD Rusija Kina Indija Srbija Hrvatska
0 08.08.2022 12:48
Nick Kyrgios sport tenis Washington SAD
0 08.08.2022 11:40
SAD atomska bomba Japan Drugi svjetski rat
0 08.08.2022 10:54
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22