"Brojna su mjesta gdje predstavnici Vlade RS mogu odati počast žrtvama genocida"
(Izvor: Arhiv)

"Brojna su mjesta gdje predstavnici Vlade RS mogu odati počast žrtvama genocida"

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić naveo je da se ne mogu obezbjediti uslovi za posjetu zvaničnika Republike Srpske (RS) Memorijalnom centru u Potočarima, imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992-1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na igralištu ispred osnovne škole, gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada Vojske RS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od stotinu ranjeno", napisao je Suljagić na društvenoj mreži X.

Dodao da je počast srebreničkim bošnjačkim žrtvama mogu odati i ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su, kako je naveo, pripadnici Specijalne brigade policije MUP RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka, civila iz enklave Srebrenica.

"Ako su nestrpljivi i ne mogu čekati, onda mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS", napisao je Suljagić.

Prema njegovim riječima, ako predstavnici Vlade RS dolaze iz pravca Zvornika, onda predlaže da počast srebreničkim žrtvama odaju u Pilici, u Domu kulture, gdje je, 16. jula 1995. godine, "bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica".

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je najavio da će se sutra, na dan glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, u Generalnoj skupštini UN, u Srebrenici održati sjednica Vlade RS.

Najavio je da će tom prilikom u Bratuncu položiti vijenci i cvijeće srpskim žrtvama tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH), a zatražio je odobrenje od Memorijalnog centra Srebrenica za polaganje vijenaca srebreničkim žrtvama pokopanim u Memorijalnom centru u Potočarima.

federalna.ba/Beta

Emir Suljagić video
Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić Munira Subašić
0 14.06.2024 17:53
Srebrenica Emir Suljagić Hamdija Fejzić
0 04.06.2024 19:41
Emir Suljagić Hamdija Fejzić
0 04.06.2024 17:03