videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Za 10 godina broj porodičnih doktora u RS-u bi se mogao prepoloviti

Nedostatak liječnika problem je diljem Bosne i Hercegovine. Alarmantan je podatak da bi se broj specijalista porodične medicine za deset godina mogao prepoloviti u entitetu Republika Srpska, a s druge strane zainteresovanost mladih doktora za specijalizaciju iz ove oblasti sve je manja. Razlog za to je ekonomske prirode.

Mladi ljekari iz RS-a uglavnom se odlučuju da karijeru grade u inostranstvu. Oni iskusniji sve su bliže penziji, pa se postavlja pitanje hoće li nas kroz nekoliko godina imati ko liječiti? Banjalučkom Domu zdravlja nedostaje pedijatara, ginekologa, specijalista ugretne medicine, a najviše specijalista porodične medicine. Trenutno ih je 126, ali za pet godina taj broj biće manji za 35, a za deset za 52, koliko će ih otići u penziju.

"To su podaci s kojima raspolažemo u idealnim uslovima. Nismo razmišljali o mogućnosti da će neko od doktora iz nekog razloga napustiti ustanovu. U idealnim uslovima nam treba najmanje pet godina da iškolujemo specijalistu porodične medicine", ističe Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka.

Ljekari su preopterećeni i teško da mogu odgovoriti svim zahtjevima pacijenata. Dodatni problem je i dobijanje specijalizacije, ali i činjenica da mladi ljekari nemaju interesovanja za specijalizaciju porodične medicine. Situacija je sve alarmantnija i ako se u skorije vrijeme ne nađe adekvatno rješenje, biće upitno funkcionisanje primarne zdravstvene zaštite.

"Ono će se najviše odraziti na pacijente, koji neće tako lako moći doći do usluga tima porodične medicine. Već imamo neke ambulante u kojima imamo manji broj kolega u radnom procesu", naglašava Todorović.

"Postoje dani kada većina nas ima mnogo veći broj pregleda nego što je to inače predviđeno. Ako jedan doktor treba da ima u prosjeku 35 pregleda, rijetko koji dan imamo toliko pacijenata - obično je to mnogo veći broj", dodaje dr. Milijana Đajić, specijalista porodične medicine.

Na ovaj problem već godinama upozoravaju iz sindikalnih organizacija. Kažu da njihovi apeli nisu ozbiljno shvaćeni, te da se ljekarima moraju obezbijediit bolji uslovi rada i veća plata.

"Moramo nagraditi svoje osoblje i zadržati ih ovdje. Ako se ovako nastavi, ostaćemo bez edukovanog i školovanog medicinskog kadra", upozorava Nikola Crnčević, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a poručuju da na godišnjem nivou postoji plan specijalizacija, u skladu s iskazanim potrebama:

"Specijalizacija porodične medicine je proširena, te su dodatno proširene i mogućnosti subspecijalizacije za doktore porodične medicine, kako bi se ova specijalizacija učinila atraktivnijom za mlade doktore."

U zdravstvenim ustanovama smatraju da je neophodno izraditi strategiju školovanja i zapošljavanja specijalista porodične medicine, ginekologije, pedijatrije, ali i specijalista iz drugih oblasti.

federalna.ba

porodična medicina ljekari mladi ljekari doktori
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko ljekari liječnici
0 12.02.2024 22:49
TK biro za zapošljavanje ljekari
0 08.01.2024 08:53
Engleska ljekari posao
0 03.01.2024 08:09
Velika Britanija ljekari štrajk
0 20.12.2023 10:28