Broj poginulih u sukobima Kirgistana i Tadžikistana povećan na 59

Broj poginulih u sukobima Kirgistana i Tadžikistana povećan na 59

Broj poginulih u nedavnim graničnim sukobima između Kirgistana i Tadžikistana povećan na 59, a 144 osobe su povrijeđene, saopštilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja Kirgistana.

U saopštenju se navodi da je još 13 tijela dovezeno u medicinske ustanove u kirgistanskoj regiji Batken, gdje su borbe na spornom dijelu granice počele u srijedu, a dvije strane su se kasnije dogovorile o prekidu vatre. Prethodni broj poginulih iznosio je 46.

U Batkenu je uvedeno vanredno stanje, dok je u ponedjeljak u Kirgistanu proglašena nacionalna žalost.

U televizijskom obraćanju predsjednik Kirgistana Sadyr Japarov pozvao je zemlju da ima povjerenje u vojsku, navodeći da se nastavljaju napori za mirno rješavanje pitanja granice.

Ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je saopštilo da Kirgistan sukob smatra "planiranom vojnom agresijom".

Predsjedništvo Tadžikistana je, u međuvremenu, optužilo kirgistansku stranu da nastavlja sa "otvorenim lažima i insinuacijama" i "informativnom kampanjom protiv Tadžikistana, čime je eskalirala napetost u pograničnom području".

Prošle sedmice, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon i kirgistanski predsjednik Japarov sastali su se na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu i dogovorili da se sukob riješi diplomatskim putem.

federalna.ba/AA

Kirgistan Tadžikistan sukobi
Italija sukobi desničari antifašisti
0 05.12.2022 09:11
Armenija Azerbejdžan sukobi optužbe
0 07.11.2022 12:09
sukobi plemena Sudan
0 21.10.2022 08:26
Libija sukobi
0 23.09.2022 18:23