Brod natovaren s 13.000 tona kukuruza iz Ukrajine stigao u Italiju

Brod natovaren s 13.000 tona kukuruza iz Ukrajine stigao u Italiju

Brod "Rojen", koji je pod malteškom zastavom natovaren s oko 13.000 tona kukuruza isplovio iz Ukrajine, stigao je u italijansku luku Ravenna. 

U okviru sporazuma o koridoru za izvoz žita potpisanom između Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda u Istanbulu 22. jula, prvi brodovi natovareni žitom iz Ukrajine počeli su pristizati u odredišne ​​luke.

Brod, koji je krenuo 5. augusta iz ukrajinske luke Čornomorsk, stigao je u luku Ravenna, na obali Jadranskog mora u Italiji, kasno uvečer zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Nakon što je brod pristao u luci, hemijski, biološki, radiološki i nuklearni (CBRN) timovi talijanske carinske agencije uzeli su uzorke kukuruza kako bi vidjeli postoji li hemijska prijetnja ili radijacija u kukuruzu koji je stigao brodom. Nakon rezultata ispitivanja uzoraka teret će biti iskrcan na brodu. 

Zabilježeno je da se na brodu nalazi oko 13.000 tona kukuruza, većinom za stočnu hranu. Italijanski mediji pišu da će iskrcavanje broda trajati do 16. augusta.

Ovo je ujedno i prvi brod koji je stigao u Italiju nakon sporazuma o žitnom koridoru.

Očekuje se da će sljedećih dana u Italiju stići još brodova koji će prevoziti soju i sirovo suncokretovo ulje iz Ukrajine.

federalna.ba/AA

Ukrajina Italija Brod kukuruz