Brnabić o izvještaju ODIHR nakon decembarskih izbora
(Izvor: Ilustracija/RTS)

Brnabić o izvještaju ODIHR nakon decembarskih izbora

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da izvještaj Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim u decembru u Srbiji stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora poslije višemjesečne nestabilnosti u zemlj.

Optuživši neke medijske kuće za manipuliranje i prije objavljivanja finalnog izvještaja ODIHR-a, Brnabić je kazala da će taj izvještaj biti objavljen tek danas i da se takve medijske prakse nisu dešavale nikada u drugim zemljama.

"Najvažnije je, nakon višemesečne nestabilnosti, krize koju su kreirali određeni mediji, NVO, druge strukture, hiljadama laži koje su plasirane svaki dan putem određenih medija i društvenih mreža i kanala komunikacije, stigao je finalni izvještaj o izborima koji stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora“, rekla je Brnabić

Ističući da Vlada Srbije nastavlja da radi sa ODIHR-om i sa implementacijom svih preporuka te organizacije, Brnabić je kazala da se ne slaže sa svim navedenim u izvještaju, ali da je on neuporedivo objektivniji od izvještaja drugih međunarodnih organizacija.

“Vlada Republike Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa i medija, a zahvaljujući postojanju različitih geopolitičkih interesa, iskoristili sva dešavanja proteklih mjeseci za napad na sopstvenu zemlju. Kada pročitate izvještaj i preporuke, svi ćete moći da vidite da ne postoje nikakvi dokazi, ni kritike u vezi sa onim što su oni nazivali krađom izbora“, kazala je Brnabić.

Naglasivši da je i iz preporuka ODIHR-a vidljivo da su izbori u Srbiji bili fer, pošteni i transparentni, Brnabić je kazala da su postojeće preporuke mnogo blaže nego u zemljama članicama Evropske unije.

“Zaključak je da će Vlada Republike Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastaviti raditi sa ODIHR-om, OSCE-om i nastaviće da se bori za vladavinu prava, za jake institucije i transparentnost i vjerujemo da ćemo u ovim teškim trenucima, a situacija i u Evropi i svijetu je sve kompleksnija, uspjeti da sačuvamo stabilnost, demokratski poredak, slobode i prava građana u Srbiji“, kazala je Brnabić.

Premijerka Srbije je kazala da se u ovom izvještaju navodi i koje je sve prethodne preporuke Srbija implementira, te dodala da je u proteklih sedam godina u potpunosti sprovedeno 13 preporuka, uglavnom sprovedeno osam i djelimično sprovedene 33 preporuke.

Dodala je da je u ovom izvještaju sadržano manje preporuka nego u izvještaju nakon izbora 2022. godine.

“Sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja“, zaključila je Brnabić.

Izvještaj ODIHR-a o izborima u Srbiji poslat je juče Vladi Srbije i u njemu se nalazi konačna ocjena izbornog procesa i svega što su posmatrači ove misije uočili 17. decembra.

ODIHR je u izvještaju potvrdio regularnost izbora u Srbiji i ocijenio da bi prije novih izbora trebalo sprovesti neophodne zakonodavne izmjene, obezbijediti dosljednu primjenu procedura na dan izbora i poboljšati profesionalne kapacitete izborne administracije. Pored toga, navodi se da bi zakon trebalo da obezbijedi i jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i kampanje aktivnosti nosilaca dužnosti.

federalna.ba/AA

Ana Brnabić OSCE izbori
Indija izbori
0 19.04.2024 08:49
OSCE Izborni zakon RS
0 19.04.2024 08:36
Zoran Milanović Hrvatska izbori
0 18.04.2024 15:31
Andrej Plenković izbori Hrvatska
0 18.04.2024 12:58
HDZ izbori Hrvatska
0 18.04.2024 08:38