Brnabić: Najvjerojatnije će se ići na nove izbore u Beogradu

Brnabić: Najvjerojatnije će se ići na nove izbore u Beogradu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je kako će se najvjerojatnijeići na nove, a ne ponovljene izbore u Beogradu, dodavši da "nije ukraden nijedan glas" i da nikada neće prihvatiti međunarodnu istragu izbora 17. prosinca.

Premijerka Brnabić je za TV Prva rekla kako su izbori prošli, da su bili legitimni, te da je posebno u Beogradu bila jaka kontrola da "ni muha nije mogla da proleti, a ne da se nešto ukrade".

''Očito se ne može napraviti većina, matematički je moguće, imamo većinu, ali Aleksandar Vučić je postavio lijep standard – matematika nije politika'', rekla je srbijanska premijerka, ustvrdivši da novi izbori, ''nikako ne ponovljeni'' su najrealnija opcija u Beogradu.

Kako kaže, Đilasova oporba se ne raduje novim izborima, jer znaju dvije stvari - ''da ti izbori nisu pokradeni i da će na novim izborima imati manje glasova i izgubiti ih''.

Na pitanje o tome da u Beogradu počinju konzultacije o Vladi, a da u Bruxellesu oporba traži od stranaca da istraže izbore 17. prosinca, Brnabić je rekla da oporbi više nije dovoljan Europski parlament, već da sada idu u Europsku komisiju "izmaštati kako bi istraga trebala izgledati".

"Oni ne traže samo ukidanje ili gaženje našeg suvereniteta, već sada traže i suspenziju domaćih institucija i zakona", rekla je Brnabić i naglasila da u tom slučaju Srbija više nije protektorat.

"Nikada neću dopustiti međunarodnu istragu, jer to zahtijeva ukidanje suvereniteta zemlje, rekla je Brnabić. Kako netko može biti opozicija svojoj zemlji tražeći uvid u sve baze podataka, da MUP otvori sve podatke, stranci traže terensku provjeru, prebrojavanje ljudi koji žive u stanu, kući”, rekla je Brnabić, prenosi RTS.

Prema njezinim riječima, u toj istrazi bio bi suspendiran Zakon o zaštiti osobnih podataka koji je usvojio parlament.

''To znači suspenziju parlamenta, institucija, demokracije, a to u konačnici dovodi do toga da ih stranci dovedu na vlast'', tvrdi Brnabić i navodi da ono što se traži od Srbije nema nikakve sličnosti s onim što se dogodilo u Sjevernoj Makedoniji.

Brnabić je, komentirajući izjavu američkog diplomata Gabriela Escobara, rekla da se slaže s njegovim riječima o izvješću ODIHR-a da je temeljito, odnosno da na 93 posto mjesta nije bilo nepravilnosti.

'Grlić-Radmanova izjava je diplomatski neprihvatljiva gesta'

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izjava hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića-Radmana o Srbiji i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću diplomatski nepristojna i neprihvatljiva gesta.

"Hrvatska frustracija i njihova najveća noćna mora je što Vučić sjedi na 'srpskoj' stolici", rekla je Brnabić za TV Prva reagirajući na izjavu Grlić-Radmana o Vučiću i sjedenju na više stolica kada je riječ o vanjskoj politici.

Kaže da je izjava Grlić-Radmana još jedan pritisak na Srbiju, kao i rezolucija Europskog parlamenta o Kosovu i neuvođenje sankcija Rusiji.

federalna.ba/Fena

Srbija Ana Brnabić