videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2)

Brnabić i Abazović iz Beograda poručili: Srbija i Crna Gora okreću novi list

Srbija i Crna Gora okreću novi list jer svi žele da resetuju odnose, ocijenili su čelnici vlada dvije države Ana Brnabić i Dritan Abazović nakon razgovora kojim je počela dvodnevna posjeta crnogorskog premijera Srbiji. Abazović je objavio da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas riješio problem zadržavanja crnogorskih državljana na granicama. Inače, riječ je o zastupnicima crnogorske skupštine koji su prošle godine glasali za rezoluciju o Srebrenici.

Iako su tokom prve zvanične posjete crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu u susretima s državnim zvaničnicima Srbije dominirale regionalne i ekonomske teme, bilo je riječi i o više otvorenih pitanja koja godinama opterećuju odnose dvije zemlje. Među njima i o zaustavljanju crnogorskih zastupnika na srbijanskim granicama, koje je počelo nakon što je Parlament Crne Gore prošle godine usvojio Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Probleme na granicama su imali zastupnici koji su glasali za tu rezoluciju. Abazović je kazao da je to pitanje riješeno tokom njegovog susreta sa srbijanskim predsjednikom.

Od 1. jula će svi građani Crne Gore, među kojima i zastupnici, ulaziti u Srbiju bez ikakvih restrikcija, kazao je Abazović, koji je pozvao Vučića da posjeti Podgoricu, a građane Srbije da ljetuju u Crnoj Gori.

"Čini mi se da sva velika politička pitanja koja su nas ponekad razdvajala, danas smo o njima govorili i neka, čini mi se, uspjeli na konkretan način da razriješimo. Vjerujem da je ovo početak jedne uspješne saradnje", istakao je Vučić.

O saradnji dvije vlade, Abazović je razgovarao sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić. Na stolu su bila još neka pitanja koja opterećuju odnose Beograda i  Podgorice, poput izručenja Svetozara Marovića, bivšeg funkcionera Đukanovićevog DPS-a koji je u Crnoj Gori osuđen zbog višemilionskih malverzacija u Budvi kao i skorom imenovanju novih ambasadora dvije zemlje jer su te pozicije upražnjene otkad su međusobno protjerali diplomatske predstavnike.

"Ova posjeta je nama iznimno važna, iznimno važna i nadam se da ćemo i ovom posjetom uspjeti da postignemo ono što ja znam da ćemo i vi i ja kao predsjednici vlada, a to je da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore i da uđemo u jednu eru zaista dobrih odnosa, najboljih mogućih", navela Brnabić.

"Mi smo danas ovdje da okrenemo novi list i da podignemo naše i političke odnose i generalno odnose na najveći mogući nivo", dodao je Abazović.

Brnabić je ponovo pozvala Crnu Goru da se pridruži regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan. Kazala je da u regiji postoji ogroman potencijal za saradnju u vezi s pitanjem energenata, ali da zbog raznih političkih pitanja tu nije učinjeno mnogo posljednjih godina.

"Ukoliko se dogovorimo da zajedno iskoristimo te hidropotencijale, uz obavezu da to bude u skladu sa najboljim standardima zaštite životne sredine, i Bosna i Hercegovina i Crna Gora i Srbija mogu da dobiju značajne energetske kapacitete", dodaje Brnabić.

Govoreći o Temeljnom ugovoru koji bi trebalo da bude potpisan između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Abazović je rekao da je cilj i želja crnogorskih građana da se to pitanje zatvori i da misli da je predloženi tekst tog ugovora u potpunosti sa Ustavom i zakonom. Crnogorski premijer će se sutra, drugog dana posjete Beogradu sastati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

federalna.ba

Srbija Crna Gora
Cetinje Crna Gora pucnjava
0 14.08.2022 10:56
žrtve Crna Gora ubistvo BiH Telegram telegram saučešća
0 13.08.2022 18:29
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Srbija
0 13.08.2022 17:24
Crna Gora Cetinje trodnevna žalost
0 13.08.2022 09:13
Aleksandar Vulin Srbija Crna Gora
0 13.08.2022 08:59