videoprilog Valerije Bago (Federacija danas)

Brkić: Visoko obrazovanje pred ključnim trenutkom, skoro pred ponorom

Povodom 15. obljetnice stupanja na snagu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH u petak je u Mostaru održan okrugli stol na temu "Budućnost visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

- Procijenili smo da je ovo dobro vrijeme za podvući crtu i vidjeti kakve je rezultate sektor visokog obrazovanja postigao nakon prelaska na Bolonjski sustav i reforme visokog obrazovanja. Bojim se da prvi pokazatelji govore kako je visoko obrazovanje pred ključnim trenutkom, skoro pred ponorom, ako se ne promijeni smjer - rekao je glavni tajnik Asocijacije rektora privatnih sveučilišta/univerziteta Marko Antonio Brkić.

Dotakao se i prioriteta koji su službeno i formalno postavljeni u dokumentu "Prioriteti razvoja visokog obrazovanja u BiH 2016-2026"

- Ako se ne promijeni dinamika aktivnosti, odnos i prioriteti iz tog dokumenta te ako ti isti prioriteti ne budu žurno ispunjeni i nadograđeni preporukama naših kolega iz EU, nećemo dobro proći - smatra Brkić.

Istaknuo je kako "prema svim svjetskim i regionalnim statstikama BiH najlošije stoji u sektoru visokog obrazovanja u cijeloj regiji".

- Okvirni zakon prepoznaje četiri ključna subjekta koji su pokretači procesa sektora visokog obrazovanje: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata u visokom obrazovanju i Rektorski zbor BiH. Osim Centra, ostali subjekti nisu položili ispit i izvršili svoj zadatak - mišljenja Brkić.

Prema njegovim riječima, nadležnost za visoko obrazovanje je i na entitetu RS i na kantonima u Federaciji i, svi trebaju, od javnih i privatnih ustanova, preuzeti odgovornost za stanje u toj oblasti.

Rektor Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" Mirko Puljić je izjavio kako je obrazovanje jedno od najprioritetnijih oblasti u koje se treba ulagati.

- Mislili smo obaviti jednu dubinsku analizu i iz toga izvući neke pretpostavke i zaključke kako i kuda ići dalje, da bi poboljšali sustav obrazovanja u cjelini i to znanje stavili u funkciju razvoja i povećanja standarda naših građana - istaknuo je rektor Puljić.

Jedan od sudionika na okruglom stolu je bio i Milenko Kundačina, voditelj doktorskih studija na Sveučilištu "Hercegovina" koje, kako je kazao, stavlja naglasak na kvaliteti nastojeći ispuniti europske modele i zahtjeve.

federalna.ba/Fena

obrazovanje visoko obrazovanje Mostar
FLUM Mostar Međunarodni festival lutkarske umjetnosti lutkari
0 25.09.2023 19:50
nevrijeme Mostar Čapljina Počitelj
0 24.09.2023 10:01