Brkić primio specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Stuarta Peacha

Brkić primio specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Stuarta Peacha

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom o bilateralnim odnosima i saradnji dviju zemalja, evropskim i euroatlantskim integracijama, te o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Brkić je istakao važnu ulogu i podršku Velike Britanije na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao i u okviru različitih procesa saradnje.

Sagovornicima je istaknuo da je BiH u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH ne postoji drugi put osim puta integracije u EU.

Brkić je poručio da Bosna i Hercegovina ostaje predana unaprjeđenju mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu i da nastavlja aktivnosti na jačanju regionalne saradnje kao nezamjenljivog faktora na putu ka EU, ali i u izgradnji stabilnog i sigurnog okruženja u BiH.

Kada je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i provedbi reformi, Brkić je informirao sagovornike da je Izborna reforma jedan od prioriteta za postizanje novog zamaha na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Pojasnio je da se zbog blokade rada institucija, koja traje od augusta prošle godine, kao i zbog nemogućnosti da se postigne politički dogovor oko Izbornog zakona BiH, Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u najdubljoj političkoj krizi i najizazovnijem političkom trenutku od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Brkić je naglasio da su iz navedenih razloga i mnoga bitna pitanja na čekanju, uključujući i ona koja se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Članovi delegacije Velike Britanije su istakli da njihova zemlja daje punu podršku BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i podržava nastojanja BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana za ulazak u EU.

U delegaciji Velike Britanije bili su i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field, šefica političkog tima Helen Flewker i zamjenik ambasadora Dominic Neil, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Stuart Peach Josip Brkić
sir Stuart Peach Stuart Peach
0 30.05.2022 19:26
Stuart Peach Osman Mehmedagić
0 25.05.2022 17:57
Stuart Peach Liz Truss Sarajevo
0 25.05.2022 12:12
Josip Brkić MVP BiH
0 10.05.2022 17:20