Brkić članovima Odbora za obranu Bundestaga ukazao na jačanje odnosa s NATO-om

Brkić članovima Odbora za obranu Bundestaga ukazao na jačanje odnosa s NATO-om

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je na sastanku sa članovima Odbora za obranu Bundestaga konstatovao da evropska perspektiva BiH i jačanje atlantskih integracija stvaraju nužne preduvjete kako bi doprinijeli razvoju standarda u našoj zemlji.

- Uz punopravno članstvo u EU, produbljivanje i jačanje odnosa sa NATO institucijama predstavlja jedan od ključnih segmenata na kojima trebamo nastaviti zajedno raditi - smatra Brkić.

Na sastanku je zahvalio Vladi Njemačke na potpori koju konstantno pruža BiH na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji i Sjevernoatlanskom savezu (NATO savez) naglasivši kako su ta oba procesa istovremeno od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Upoznao je članove Odbora za obranu Bundestaga o aktivnostima koje je aktualni saziv Vijeća ministara BiH poduzeo u svom dosadašnjem radu, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju ispunjenja preostalih reformi koji su postavljeni od Evropske komisije.

Također, Brkić je ukazao na važnost Berlinskog procesa i pružanju potpore reformskim procesima i naporima zemalja Zapadnog Balkana da dostignu potrebne standarde.

Tokom razgovora istaknuta je i opredijeljenost Bosne i Hercegovine promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i jačanju regionalnih odnosa, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Josip Brkić Bundestag NATO
NATO Oružane snage BiH NATO štab Sarajevo
0 28.02.2024 09:54
NATO vježba Sicilija
0 27.02.2024 10:05
Mađarska Švedska NATO
0 26.02.2024 17:21