Britanski muzej: Član osoblja otpušten pošto je otkriveno da muzejski predmeti nestaju
(Izvor: Express/Getty)

Britanski muzej: Član osoblja otpušten pošto je otkriveno da muzejski predmeti nestaju

Britanski muzej je saopštio da je jedan član njegovog osoblja otpušten i protiv njega je angažovana policija pošto je utvrđeno da su nestali, ukradeni ili oštećeni predmeti koji datiraju čak iz 15. vijeka prije nove ere.

Uprava je naredila da se provjeri sigurnost muzeja i sprovede akcija za vraćanje muzejskih predmeta.

Među nestalim predmetima su i zlatni nakit i nakit od poludragog kamena i stakla od 15. vijeka prije nove ere, do novijih predmeta iz 19. vijeka. To su mali predmeti koji su se čuvali u magacinu i nisu skoro izlagani.

Londonske vlasti pokrenule su istragu.

Direktor Britanskog muzeja Hartwig Fischer izjavio je po nestanku predmeta da je Muzej odlučan da stvari ispravi, a predsednik Muzeja George Osborne rekao da je to povod za uvođenje novog koncepta tog muzeja, na čemu se već radi.

"Ovo je veoma neobičan slučaj. Znam da govorim u ime svih kolega kada kažem da izuzetno ozbiljno shvatamo zaštitu svih stvari o kojima brinemo", rekao je Fischer.

Britanski muzej postoji 264 godina i jedna je od glavnih londonskih turističkih atrakcija.

U kolekciji Muzeja su, između ostalog, Kamen iz Rozete koji je bio ključ za dešifrovanje egipatskih hijeroglifa, svici kineske poezije iz 12. vijeka i maske starosjedioca Kanade.

Ali, države, društva, zajednice i ustanove širom svijeta zahtevaju da londonski muzej vrati predmete od historijskog značaja koji su im odnjeti tokom ere Britanske imperije. Najpoznatiji takvi slučajevi su dijelovi Partenona s atinskog Akropolja i bronzani predmeti iz Benina, zemlje u zapadnoj Africi.

federalna.ba/Beta

muzej Velika Britanija član osoblja otpušten