Britanski milijarder Ratcliffe kupio 25 odsto udjela Manchester Uniteda
(Izvor: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

Britanski milijarder Ratcliffe kupio 25 odsto udjela Manchester Uniteda

Fudbalski klub Manchester United saopćio je danas da je britanski milijarder Jim Ratcliffe kupio do 25 odsto udjela kluba. Vlasnik petrohemijske kompanije Ineos i jedan od najbogatijih Britanaca će platiti oko 1,25 milijardi funti svoj udio, a kao dio dogovora će preuzeti odgovornost za fudbalske poslove, prenio je BBC.

Kako je saopćeno, Ratcliffe će uložiti i 236 miliona funti u stadion Old Trafford.

Dogovor je postignut 13 mjeseci nakon što su vlasnici kluba objavili da razmatraju prodaju - američka porodica Glazer kupila je klub 2005. godine za 790 miliona funti.

United ne postiže očekivane rezultate prethodnih godina, a posljednju titulu u Premier ligi osvojio je 2013. godine, zbog čega su navijači redovno organizovali proteste protiv porodice Glazer.

Ratcliffe, rođen u Manchesteru, rekao je da je od malena navijač Uniteda.

"Iako je komercijalni uspjeh kluba omogućio da uvijek ima raspoloživih sredstava za osvajanje trofeja na najvišem nivou, taj potencijal u posljednje vrijeme nije poptuno ostvaren. Donijet ćemo znanje, stručnost i talenat iz šire grupe Ineos Sport, kako bismo pomogli napredak kluba, istovremeno osiguravajući sredstva u investiranje u Old Trafford", naveo je Ratcliffe u saopćenju.

On je rekao da je sa saradnicima dugoročno u klubu i da znaju da je pred njima mnogo izazova i napornog rada, kome će pristupiti "strogo, sa profesionalizmom i strašću".

"Posvećeni smo radu sa svima u klubu, upravi, zaposlenima, igračima i navijačima da pomognemo da klub napreduje. Naša zajednička ambicija je jasna, svi želimo da se Manchester United vrati tamo gdje mu je mjesto, na sam vrh engleskog, evropskog i svjetskog fudbala", naveo je Ratcliffe.

Manchester United je saopćio da je dogovor podložan uobičajenim regulatornim odobrenjima, ali da se u klubu nadaju da će posao biti završen što prije.

federalna.ba/Beta

Manchester United Jim Ratcliffe
Manchester United Everton Premiership
0 09.03.2024 17:49
Manchester City Manchester United
0 03.03.2024 20:33
Manchester United Jadon Sancho posudba
0 03.01.2024 09:25
Nottingham Forest Manchester United
0 30.12.2023 22:01