Britanska serija "Poldark"

Federalna televizija započinje emitiranje BBC-jeve serije „Poldark“ koja ima pet sezona, odnosno 43 epizode. Serija se temelji na romanima Winstona Grahama o Poldarku. Nekadašnja istoimena televizijska serija emitirala se na kanalu BBC 1 i između 1975. i 1977. godine. 
Kada se 2015. Aidan Turner pojavio na malim ekranima u ulozi zgodnog Rossa Poldarka, osvojio je brojna srca i srušio rekorde gledanosti. „Poldark“ je najgledanija nova dramska serija na britanskom BBC-, a snimana je na jugozapadu Velike Britanije, u Bristolu i Cornwallu, čija je sjeverna obala svojom ljepotom pridonijela vizuelnoj atraktivnosti serije. Federalna televizija seriju emitira od ponedjeljka do petka u 18:30, a prva epizoda je u programu u srijedu, 30. novembra 2022. godine.

Godine 1783. Ross Poldark (Aidan Turner) vraća se svojim rudnicima u Cornwallu nakon što je tri godine proveo u vojsci, u koju je stupio kako bi izbjegao optužbe za krijumčarenje. Zbog toga je morao ostaviti svoju ljubljenu Elizabeth (Heida Reed). Po povratku saznaje da mu je otac umro, da mu je naslijeđe u rasulu, a Elizabeth se zaručila s njegovim bratićem Francisom (Kyle Soller). Ross spasi od napasnika djevojku s ulice Demelzu (Eleanor Tomlinson) i isprva je angažira kao sluškinju. Zahvaljujući njenoj pomoći i svojoj željeznoj odlučnosti, Ross pokuša vratiti kontrolu nad rudnicima koje priželjkuje njegov suparnik, pohlepni i arogantni George Warleggan (Jack Farthing).

„Poldark“ je, prije svega, porodična drama, ali i serija o izazovima i sukobima između bogatih i siromašnih. Ovo je doba kada ribari ne love mnogo ribe, rudnici kositra i bakra se zatvaraju jer su cijene preniske, ali su cijene hrane i zakupnine visoke. Ross se suočava s izazovom kako učiniti svoju zemlju produktivnom, brinuti se za zakupce koji se oslanjaju na njega i pokušati ponovo osvojiti ženu koju je volio - ili pronaći razlog da živi bez nje.

Uloge: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Heida Reed, Ruby Bentall, Jack Farthing
Luke Norris, Beatie Edney, Pip Torrens, Caroline Blakiston, Kyle Soller

poldark