Britanska delegacija i bh. dužnosnici o ulozi UK u pružanju podrške pozitivnim promjenama u BiH

Britanska delegacija i bh. dužnosnici o ulozi UK u pružanju podrške pozitivnim promjenama u BiH

Delegacija Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta sastala se danas s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

Delegaciju Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta predvodio je Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora, a u sastavu gostujuće delegacije bili su i britanski ambasador u BiH Matthew Field, vojni ataše u BiH pukovnik Andrew Tait Scots, te članovi Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta.

Ministar Podžić se ovom prilikom zahvalio britanskoj delegaciji za posjetu, kao i priliku da se razgovara o odnosima dvije zemlje.

Osim toga, iskazana je i zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske radi podrške reformi sistema odbrane u BiH.

Istovremeno, iskazana je zahvalnost Vladi UK-a za pomoć i podršku u procesu školovanja i edukacije pripadnika OSBiH različitih nivoa na vojnim učilištima Ministarstva odbrane UK-a, što je veliki doprinos u izgradnji sposobnosti i kapaciteta OS BiH.

- Ova posjeta se događa u vrijeme narastajućih izazova za cjelokupnu evropsku i evroatlantsku sigurnost, ali i aktuelne političke krize u našoj zemlji, koja ima svoje refleksije i na funkcioniranje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga. Ovu posjetu vidimo i kao kontinuitet podrške Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Bosni i Hercegovini i njenim institucijama - rekao je Podžić.

Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta, rekao je da će tokom posjete našoj zemlji sagledati postojeću političku situaciju, regionalni kontekst i ulogu UK-a u pružanju podrške pozitivnim promjenama.

- Ujedinjeno Kraljevstvo se snažno zalagalo za uspostavljanje mira na Balkanu i ima postojano naslijeđe u odbrani civila i čuvanju mira, stabilnosti i demokratije u Bosni i Hercegovini. Danas, zemlja se suočava s najvećom prijetnjom zadnjih decenija. Naša posjeta će pomoći Odboru u razumijevanju šta je to što UK i šira međunarodna zajednica još mogu učiniti da pomognu - rekao je Tugendhat, saopćeno je iz MOBiH.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija BiH
sport Borilački sportovi karate kup Goražde BiH
0 21.05.2022 18:29
Velika Britanija Moldavija oružje
0 21.05.2022 10:31
Zoran Milanović specijalne postrojbe BiH
0 20.05.2022 12:44
Velika Britanija Kraljica Elizabeta
0 20.05.2022 08:30