Britanija saopštila da epidemija majmunskih boginja pokazuje znake usporavanja
(Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Britanija saopštila da epidemija majmunskih boginja pokazuje znake usporavanja

Britanski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da epidemija majmunskih boginja širom zemlje "pokazuje znake usporavanja", ali da je još prerano znati da li će se taj trend nastaviti.

U saopštenju Agencije za zdravstvenu bezbjednost navodi se da vlasti prijavljuju oko 29 novih infekcija majmunskim boginjama svakog dana, u poređenju sa oko 52 slučaja dnevno tokom posljednje nedjelje u junu.

U julu se epidemija udvostručavala na svake dvije nedjelje. Do danas, Velika Britanija je zabilježila više od 3.000 slučajeva majmunskih boginja, sa više od 70 odsto slučajeva u Londonu.

Agencija je takođe saopštila da je više od 27.000 osoba vakcinisano protiv malih boginja.

Velika većina slučajeva zaraze otkrivena je kod muškaraca koji su homoseksualci, biseksualci ili imaju odnose sa drugim muškarcima i vakcine su prioritet za njih i za njihove najbliže kontakte i zdravstvene radnike.

Britanske vlasti saopštile su da su kupile 150.000 doza vakcine koju proizvodi Bavarian Nordic, jedini svjetski dobavljač.

Prošlog mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju globalnom vanrednom situacijom, a američki zvaničnici su epidemiju klasifikovali kao vanrednu situaciju na nacionalnom nivou.

federalna.ba/Beta-AP

Velika Britanija majmunske boginje