Britanija i Njemačka spremne poslati veće borbene jedinice na Baltik

Britanija i Njemačka spremne poslati veće borbene jedinice na Baltik

Velika Britanija je u četvrtak saopćila da bi mogla poslati više vojnika u Estoniju i tamo predvoditi brigadu, po uzoru na njemačke planove u Litvaniji uoči samita NATO-a o dogovoru o budućim raspoređivanjima na istočnom krilu saveza kao odgovoru na rusku invaziju u Ukrajinu.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je novinarima u Bruxellesu da će Britanija transformisati svoje dvije borbene jedinice u Estoniji u jednu veću borbenu jedinicu s velikim pojačanjem vojnika koji će biti u pripravnosti u Velikoj Britaniji.

- Mislim da ćete vidjeti kako ćemo od borbene jedinice napraviti brigadu sa štabom najvišeg ranga, što znači da će biti puno lakše omogućiti da se kompletna brigada stvori vrlo brzo - rekao je  Wallace, prenosi Reuters.

Osnivanje brigada,  sa oko 3.000 do 5.000 vojnika, značajno bi pojačalo prisutnost NATO-a na Baltiku u tri bivše sovjetske republike koje se smatraju ranjivijim na ruski napad nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Do ruske invazije na Ukrajinu, koju Kremlj opisuje kao "posebnu vojnu operaciju" za uklanjanje navodnih prijetnji ruskoj sigurnosti, NATO je u Litvaniji, Latviji i Estoniji imao samo bataljone sa po oko 1.000 vojnika.

Mađutim zemlje Baltika sada žele da savez čak deset puta poveća svoju prisutnost u odnosu na onu prije invazije na Ukrajinu.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija Njemačka
vakcina vakcinacija majmunske boginje Velika Britanija
0 10.08.2022 15:23
koronavirus Covid19 Njemačka virus mjere
0 08.08.2022 12:58
Velika Britanija Nigerija Kraljevina Benin muzej artefakti
0 08.08.2022 08:21
The Gentleman misterij Australija Njemačka
0 07.08.2022 08:46