videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Brčanski psiholozi educiraju osnovce o prevenciji vršnjačkog nasilja

Vršnjačko nasilje javlja se kao sve učestaliji društveni problem u savremeno doba. Nesređeni porodični odnosi, pojava modernih tehnologija koje donose i nove negativne trendove često uzrokuju udaljavanje roditelja od djece.

Društvo psihologa Brčko distrikta realizuje projekat pod nazivom „Preuzmi odgovornost“, koji se bazira na radu s učenicima osnovnih škola kroz radionice o temi vršnjačkog nasilja.

„Naši ciljevi su da povećamo svijest samih učenika kad govorimo o vršnjačkom nasilju, jer djeca često nisu svjesna šta znači biti žrtva i nasilnik i kroz svoje odrastanje, od svoje okoline preuzimaju određene obrasce ponašanja i nesvjesno kreću da se na taj način ponašaju“, kaže Nataša Jovanović, predsjednica Društva psihologa Brčko distrikta BiH.

Uloga prosvjetnih radnika koji razgovaraju s roditeljima i djecom veoma je bitna u suzbijanju pojave vršnjačkog nasilja.

„Kad dođu, kad se jave, definitivno odluče da sebi pomognu, jer vide da takvi oblici ponašanja nemaju prolaznu osnovu. Odluče se za promjene. Razgovaramo i stavljamo zadataka pred njih koje oni pretežno uspješno rješavaju“, objašnjava mr. sc. Edina Osmić-Šadić, psihoterapeut u edukaciji.

„Psihološko-pedagoške službe trebale bi više govoriti sa svojim učenicima o ovoj temi, kako bi preventivno djelovali. Naravno, najveću ulogu u sprečavanju vanrednih događaja ima porodica“, ističe psiholog Dajana Rikanović.
Razgovor je, dakle, a posebno preventivni prva stepenica u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Samo tako, i to angažmanom cjelokupne društvene sredine djeci možemo pružiti sretnije odrastanje, a kasnije i bolji život.

federalna.ba

Brčko distrikt BiH vršnjačko nasilje
šah Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine Brčko distrikt BiH seminar
0 16.04.2024 10:41
Brčko distrikt BiH Brčko
0 07.04.2024 21:43
Brčko distrikt BiH Svjetska banka kredit zaduženje
0 30.03.2024 22:02
Brčko distrikt BiH Sajam zapošljavanja
0 28.03.2024 16:38
Brčko distrikt BiH Vlada Brčko distrikta BiH
0 22.03.2024 14:43
Fadil Halilović Romi Brčko distrikt BiH
0 20.03.2024 13:42