Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva optužio je u nedjelju Izrael za "genocid" nad palestinskim civilima u Pojasu Gaze i uporedio njegove akcije sa kampanjom Adolfa Hitlera za istrebljenje Jevreja, javio je AFP.

Kao odgovor, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je komentare 78-godišnjaka "sramnim i teškim" i rekao da je njegova vlada pozvala brazilskog ambasadora u znak protesta.

Ali njegovi komentari su naišli na pohvale palestinske militantne grupe Hamas, koja je te opaske opisala kao "tačan opis" onoga s čime se ljudi suočavaju u Pojasu Gaze koji Hamas kontrolira.

Lula je novinarima u Addis Ababi, gdje je prisustvovao samitu Afričke unije, rekao da ono što se dešava u Pojasu Gaze "nije rat, to je genocid".

- To nije rat vojnika protiv vojnika. To je rat između visoko pripremljene vojske i žena i djece -  dodao je veteran ljevičar.

- Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se dogodilo ni u jednom drugom trenutku u historiji. U stvari, dogodilo se: kada je Hitler odlučio da ubija Jevreje - kazao je Lula.

federalna.ba/Fena

Brazil Luiz Inacio Lula da Silva
Enmanuel Macron Brazil Luzio Inacio da Silva
0 27.03.2024 08:22
Brazil poplave klizišta stradali
0 26.03.2024 08:25
Brazil obilne kiše
0 25.03.2024 11:25
Brazil temperature rekordi more
0 20.03.2024 09:24