Brazil vratio u domovinu ambasadora u Izraelu radi konsultacija

Brazil vratio u domovinu ambasadora u Izraelu radi konsultacija

Brazil je pozvao ambasadora u Tel Avivu na konsultacije nakon što je Izrael proglasio brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu "personom non grata", odnosno nepoželjnom osobom.

Kako navodi "Correio Braziliense", nakon izjava Vlade Izraela, Lula da Silva je pozvao ministre i savjetnike na hitan sastanak u službenoj rezidenciji predsjednika kako bi razgovarali o krizi s Izraelom.

Kao odgovor na izjave izraelske Vlade koje se odnose na predsjednika Lulu da Silvu, Vlada Brazila je tražila od brazilskog ambasadora u Tel Avivu Frederica Meyera da se vrati u zemlju na konsultacije.

Glavni savjetnik predsjednika Brazila Celso Amorim ocijenio je "besmislicom" izjavu Vlade Izraaela upućenu Luli da Silvi.

Izraelski ambasador u Brasiliji Daniel Zonshine također je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Brazila na razgovor.

Izrael je u nedjelju kritikovao brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu jer je uporedio izraelski rat u Pojasu Gaze sa holokaustom nacističkog vođe Adolfa Hitlera protiv Jevreja, pri čemu je Tel Aviv najavio da će pozvati ambasadora te južnoameričke države u ponedjeljak.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je izjave Lulu da Silve "sramnim" i "ozbiljnim".

“Niko neće naštetiti pravu Izraela da se brani. Naredio sam ljudima iz mog ureda da sutra pozovu brazilskog ambasadora na ukor”, naveo je Katz na platformi X.

Lulu da Silva je u nedjelju optužio Izrael za genocid u Pojasu Gaze, misleći na ofanzivu izraelske vojske u kojoj je od 7. oktobra ubijeno više od 29.000 Palestinaca.

"Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid", rekao je Lula da Silva novinarima u etiopijskoj Adis Abebi, gdje je prisustvovao samitu Afričke unije, te dodao:

“To nije rat vojnika protiv vojnika. To je rat između visoko pripremljene vojske i žena i djece. Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se dogodilo ni u jednom drugom trenutku u istoriji. U stvari, desilo se, kada je Hitler odlučio da ubija Jevreje.”

federalna.ba/AA

Brazil Izrael