Nadbiskup Vukšić: Gladni, bolesni i beskućnici trebaju našu pomoć

Povodom blagdana Božića vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić uputio je u subotu božićnu poruku u kojoj je pozvao na pomoć gladnim i obespravljenim, javlja Anadolu Agency (AA).

"Kršćanski vjernici se svake godine s radošću spremaju svečano proslaviti svetkovinu Božića. To je blagdan koji donosi i širi radost pa se zbog toga kršćanima često pridružuju čak i oni koji se ne prepoznaju pod kršćanskim imenom. Načini tih proslava često su spojeni s dugim duhovnim tradicijama, koje sve te običaje čuvaju od zaborava i zahtijevaju da slava Božića bude ponavljana. U tom nizu otkrivanja značenja Božića, vjernici se trude, osim sjećanja na Isusovo rođenje, prepoznati kao suvremenu barem još neku od poruka ove svetkovine i, nasljeđujući Isusov primjer, aktualizirati je", navodi se u božićnoj poruci nadbiskupa Vukšića.

Povodom blagdana Božića iskoristio je priliku da ukaže na nepovoljan položaj u kojem se nalaze gladni, žedni, stranci, migranti, nezaposleni, i drugi...

"Mnogi gladni, žedni, stranci, goli, bolesni, nezaposleni, beskućnici, migranti, prognanici i sužnji različitih vrsta i danas traže 'svratište', to jest rješenje za svoje muke. I kad god sa svojim potrebama kucaju na naša vrata pa ih primimo i pomognemo koliko možemo, primili smo također Isusa i njemu pomogli. To je Isusov nauk! I obratno, ako ljude u potrebi, ne daj Bože, odbijemo, poslali smo poruku Isusu da za njega opet nema mjesta u našemu svratištu", poručio je nadbiskup Vukšić.
Istakao je da oni koji žele "Isusov nauk primijeniti na konkretno stanje", prilika su za to brojni ljudi koji traže "svratište", mole da neko čuje njihove muke i trebaju pomoć za rješenje svojih potreba.

U tom kontekstu je podsjetio na podatak da samo u Bosni i Hercegovini radi oko 60 javnih kuhinja i sličnih ustanova koje nude takvu vrstu pomoći i da se u njima hrani čak oko 17.000 ljudi, a istodobno godišnje bude uništeno oko 140.000 tona hrane od koje bi se moglo napraviti 280 miliona obroka.

"U tom smislu Isus opet ozbiljno poručuje i zabrinuto opominje: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!' S tim pozivom i sa željom da se u nama Isus rodi i zauvijek nastani u našem svratištu, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ostalim Kristovim vjernicima želim sretan i blagoslovljen Božić i sretnu cijelu 2023. godinu", božićna je poruka nadbiskupa Vukšića.

federalna.ba/AA

nadbiskup Tomo Vukšić Božićna poruka
Katolička Crkva nadbiskup Tomo Vukšić
0 26.04.2024 11:48
Hrizostom Božićna poruka poruka Božić
0 06.01.2024 12:21
katedrala Srca Isusova misa Božićna poruka
0 25.12.2023 11:35
Božićna poruka Tomo Vukšić
0 23.12.2023 13:23
Božićna poruka Božić
0 05.01.2023 14:37
Charles Treći Božić Božićna poruka
0 25.12.2022 17:47