Bošnjak: Želimo da BiH u svakom pogledu pa i u području kulture, bude moderno i napredno društvo

Bošnjak: Želimo da BiH u svakom pogledu pa i u području kulture, bude moderno i napredno društvo

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak uputila je poruku Međunarodnom festivalu "Sarajevska zima" koji već 40 godina okuplja umjetnike iz cijelog svijeta, navodeći da zbog svoje postojanosti taj festival predstavlja kulturni fenomen u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

- Ovogodišnji, 40. festival "Sarajevska zima" održava se pod sloganom "Kreativno, Alternativno, Fantastično". Upravo u tom duhu, Festival promovira otvorenost za kulturnu raznolikost, inovacije, umjetničke intervencije i jedinstvenu kreativnost. "Sarajevska zima" daje priliku bosanskohercegovačkim umjetnicima, kao i umjetnicima iz cijelog svijeta da predstavljaju svoju umjetnost, doprinoseći promociji njihovih kreacija u istaknutim kulturnim centrima, muzejima i bijenalima na svim kontinentima - ocijenila je Bošnjak.

Ovaj festival, navodi ona, je međunarodna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta, te je za tu svoju misiju dobitnik značajnih međunarodnih priznanja Vijeća Europe, UNESCO-a, Europske Asocijacije Festivala i globalnih kulturnih centara.

Ministrica Bošnjak je također istakla da je za doprinos umjetnosti "Sarajevska zima" dobitnik i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

- Želimo da Bosna i Hercegovina u svakom pogledu, pa tako i u području kulture, bude moderno i napredno društvo u kojem će njeni građani moći slobodno razvijati svoja znanja, sposobnosti i kreativnost. Upravo ovakvim događajima kao što je "Sarajevska zima" želimo pokazati da Bosna i Hercegovina prepoznaje i cijeni uspjehe prvenstveno svojih, ali i umjetnika iz cijelog svijeta. Želim da vam ovaj festival ponovo bude najbolji pokazatelj snažne, multikulturne suradnje i da nastavi nizati uspjehe - poručila je ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

federalna.ba/Fena

Dubravka Bošnjak Festival Sarajevska zima Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ministarstvo civilnih poslova BiH
Dubravka Bošnjak CEV odbojka
0 04.04.2024 09:58
Ministarstvo civilnih poslova BiH projekat zdrave zajednice
0 27.03.2024 10:49
Ministarstvo civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak BiH
0 04.12.2023 15:01
Dubravka Bošnjak IOM Laura Lungarotti
0 28.11.2023 18:30