Bošnjak, Srbin i ostali tražit će se preraspodjelom mandata
(Izvor: Arhiva)

Bošnjak, Srbin i ostali tražit će se preraspodjelom mandata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog kantona iz hrvatskog naroda izabrani su Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja, Tomislav Mandić i Ivica Pavković dok je iz srpskog naroda izabran Miroslav Mitrović.

Budući da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema izabranih poslanika iz bošnjačkog naroda i ostalih, popuna po jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić, Izen Hajdarević i Damir Šišić. Iz hrvatskog naroda izabrana je Silvana Banović. Iz srpskog naroda izabrani su Slađan Ilić i Žarko Vujović dok je iz ostalih izabrana Sandra Imširović.

Utvrđivanje rezultata posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH je uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za peti mandat iz bošnjačkog naroda i nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz hrvatskog naroda.

Iz bošnjačkog naroda žrijebane su kandidatske liste Asmira Hasića i Damira Šišića i izvučena je kandidatska lista Damira Šišića, dok su hrvatskog naroda žrijebane kandidatske liste Borisa Krešića i Silve Banović i izvučena je kandidatska lista Silve Banović.

Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz srpskog naroda, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

CIK odbacuje optužbe da radi sporo i da kasni u provedbi posrednih izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbacila je navode da radi sporo i da kasni u procedurama za provedbu posrednih izbora, te kako se neke sjednice organa vlasti moraju zbog postupanja Centralne izborne komisije BiH otkazivati.

"U javnosti se, iz neznanja ili zlonamjerno, plasiraju takve dezinformacije", sapćila je Centralna izborna komisija BiH.

Navode da je svim organima vlasti koji učestvuju u posrednim izborima jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora, ali da zbog informiranja javnosti podsjećaju na zakonske korake provedbe posrednih izbora.

"Centralnoj izbornoj komisiji BiH se dostavljaju kandidatske liste na provjeru i ovjeru. Potom svaki od kandidata na kandidatskim listama mora lično u prostorijama Centralne izborne komisije BiH potpisati izjavu o prihvatanju kandidature. Nakon toga Centralna izborna komisija BiH ovjerava kandidatske liste koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Odluke o ovjeri kandidatskih listi se dostavljaju organu koji provodi posredne izbore i na iste se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana. U skladu s tim zakonodavni organ koji provodi izbore zakazuje sjednicu nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH o ovjeri kandidatskih listi i provodi posredne izbore", ističu iz CIK-a BiH.

To što organ vlasti zakaže sjednicu prije nego su se stekli uslovi za provedbu posrednih izbora, navode, nije odgovornost Centralne izborne komisije BiH već tog organa.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa odredbama i rokovima utvrđenim Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima", stav je CIK-a BiH.

CIK BiH Dom naroda FBiH
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
CIK BiH finansiranje izbori
0 03.04.2024 12:00
Julian Reilly Irena Hadžiabdić CIK BiH Ujedinjeno Kraljevstvo
0 02.04.2024 16:53
Christian Schmidt Izborni zakon BiH OHR CIK BiH
0 27.03.2024 20:42