Bošnjak čestitala Banjoj Luci uvrštenje u UNESCO Mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike

Bošnjak čestitala Banjoj Luci uvrštenje u UNESCO Mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak čestitala je gradu Banja Luka uvrštenje u UNESCO Mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike.

Ta prestižna titula predstavlja značajan korak naprijed za Banja Luku, potvrđujući njezinu predanost umjetnosti, kulturi i muzici.

Ministrica Bošnjak izrazila je zadovoljstvo zbog priznanja i uvjerenje da će Banja Luka nastaviti jačati svoju ulogu kao centar muzičke izvrsnosti u regiji.

Ministarstvo civilnih poslova aktivno je podržalo kandidaturu Banja Luke za članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova.

- Banja Luka, kao nova članica Mreže kreativnih gradova u oblasti muzike, pridružila se  gradovima koji prepoznaju snagu umjetnosti i kreativnosti u oblikovanju budućnosti. Ova titula otvara nove mogućnosti za razvoj muzičke industrije, promociju kulturnog naslijeđa i poticanje kreativnih izraza, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH - navodi se u saopćenju.

UNESCO je odluku o novim članicama donio danas, na Svjetski dan gradova, a ukupno 55 gradova se pridružilo UNESCO Mreži kreativnih gradova.

Novi gradovi su priznati zbog njihovog snažnog opredjeljenja za iskorištavanje kulture i kreativnosti kao dijela svojih razvojnih strategija, te zbog inovativnih praksi u planiranju gradova usmjerenih prema ljudima.

S najnovijim pridruženim gradovima, Mreža sada broji 350 gradova u više od stotinu država. Gradovi su razvrstani u sedam kreativnih područja: obrt i narodna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, medijske umjetnosti i muzika.

federalna.ba/Fena

Dubravka Bošnjak UNESCO
Dubravka Bošnjak CEV odbojka
0 04.04.2024 09:58
Turska Pamukkale UNESCO priroda
0 02.04.2024 10:04
UNESCO Međunarodni dan maternjeg jezika
0 21.02.2024 10:51