Prilog Dubravke Piplica

Bošnjački političari iz regiona se okupili na Ilidži

Sarajevom su danas uoči sastanka "političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona", oni koji su odlučili učestvovati prošetali Baščaršijom. Predstavnici nekih od najjačih stranaka u BiH sa većinski bošnjačkim političarima su odlučili da neće doći na skup.

Teme sastanka kako je kazao lider NiP-a Elmedin Konaković bit će aktuelna politička situacija, položaj Bošnjaka u regionu, te EU integracije.

Mnogi se nisu odazvali pozivu, čak ni brojne koalicione kolege lidera  NiP-a Elmedina Konakovića. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović na poziv je odgovorio ne treba graditi etničke odnose, nego međudržavne. Iz regiona su na sastanak došli predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, naveo  je Konaković navodeći da će napraviti sastanak kako bi ideja koja je važnija i od njega i svakog pojedinca nastavila svoj put. Teme sastanka će, kako je kazao biti, aktuelna politička situacija, položaj Bošnjaka u regionu, EU integracije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv na skup.

Lider Bošnjačke stranke iz Crne Gore Ervin Ibrahimović stigao je u Sarajevo te naveo kako je cilj skupa afirmacija i učvršćivanje bošnjačkog jedinstva. Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu  Semir Efendić također je odbio poziv. A analitičar  Dragan Bursać  kaže da  je ovaj sastanak potpuno kontraproduktivan.

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48