videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

Bošnjaci Kotor-Varoši traže da se ubrza traženje nestalih

U znak sjećanja na stradanje Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika organiziran je trodnevni Marš mira. Na put je krenulo oko 500 osoba, do slobodne teritorije stiglo je njih oko 300, 175 ih je stradalo samo u borbama na rijeci Dubokoj.

Nakon 29 godine još se traga za 161 osobom koje su bile zatočene u Osnovnoj Školi u Grabovici.

„Jedan sam od preživjelih, nas 38 mlađih i žena su pustili. Mi smo trećega sjeli u autobus, dok su starije ostavili u škole i kazali da će ih pustiti poslije dva dana, dok ih ispitaju. Evo 29 godina njih još nisu pustili“, priča Mevludin Škorić.

„U ovom turbulentom vremenu kad mnogi istaknuti političari zveckaju oružjem, pozivaju u neki novi rat, kao osoba koja je iskusila sve strahote rata, s devet mjeseci sam ostao oca, poručio bih da rat nije ono što gledaju na TV-u, da je rat ovo što se danas dešava, da je rat 29 godina potraga za kostima“, ističe Amrudin Alagić, predsjednik OO Marša mira.

Marš mira je nazvan „Tihi hod za veliku bol“ jer, kažu, to predstavlja saosjećanje, solidarisanje sa svim ljudima koju su ubijeni i za čijim posmrtnim ostacima se još traga.

„Ovim putem apelujem na sve istitucije koje se bave i koje jesu u procesu nestalih osoba da se problem nestalih osoba i privođenje zločinaca licu pravde ubrza“. poručila je Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba „Vrbanja“.

Učesnik Marša mira bio je i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je pozvao Tužilaštvo da ubrza proces traženja žrtava: „Ugrožavaju mir, ugrožavaju građane ove zemlje i Srbe i Bošnjake, Hrvate i sve druge. Da smo mi u situaciji danas da su kažnjeni počinioci ovog zločina, da je rasvijetljen zločin, sigurno ne bismo govorili o tome da je ugrožen mir, da su ugroženi građani.“

„Neke stvari se ne mogu zaboraviti ali ne možemo živjeti u njima. Valja ići naprijed“, poručio je muftija banjalučki Nusret Abdibegović.

Porodice i učesnici desetog Marša mira jedino žele da budu pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih da bi ih dostojno ukopali.

federalna.ba

Kotor-Varoš Marš mira
Marš mira Kotor-Varoš
0 01.11.2021 11:17
Srebrenica genocid Njemačka Marš mira
0 10.07.2021 11:45
Marš mira genocid Srebrenica
0 10.07.2021 10:47