videoprilog Adise Šehić (Federacija danas)

Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom

Korupcija je možda jedan od najčešćih razloga odlaska građana iz naše zemlje. A ako se trendovi iseljavanja nastave, Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom. Poražavajuće podatke struka, uglavnom, povezuje s lošom socio-ekonomskom situacijom. Porazno, ali činjenično, ni država ne radi mnogo da zaustavi još jedan negativan trend u kojem BiH prednjači u odnosu na zemlje regije.

Kontinuiran negativan priraštaj Bosna i Hercegovina bilježi posljednju deceniju. Svjedoče o tome i podaci Agencije za statistiku. U prvih 9 mjeseci prošle godine rođeno je otprilike 19.000 beba. Samo godinu ranije, ta brojka je bila veća za gotovo 1.500.

“To je za negdje 4% manje u odnosu na prvih 9 mjeseci 2019. godine. Kada su u pitanju preminule osobe, u istom periodu umrlo je 27.900 što je nešto manje 0,1% u odnosu na isti periodu 2019. godine”, kaže Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Smanjen prirodni priraštaj prati povećan procenat smrtnosti, ali i masovne emigracije, objašnjava demograf Amil Mehić: “Ključna stvar u analizi demografskih prilika u BiH je nesklad demografskog i ekonomskog razvoja. U razvijenim zemljama smanjenje broja
stanovnika konkretno pratio je porast privredne strukture – dakle, privredna slika se pogoršavala, a u BiH je stagnirala.

Primarni razlog stagnacije u vezi je sa socio-ekonomskom situacijom. Bosni i Hercegovini neophodan je koncept budućnosti, po uzoru na evropske zemlje - ali jasno je da od toga nema ništa, pojašnjava prof. dr. Sead Pašić, sociolog: “Ovdje to nije izvodivo zbog političke situacije, zbog tzv. tradicionalne situacije, jer ljudi su ovde na neki način vijekovima trenirani da ne gledaju unaprijed”.

Posljedica nerazmišljanja o budućnosti je i proces urbanizacije. Više od 50 posto ruralnog stanovništva napustilo je te regije, što znatno doprinosi demografskom debaklu.

“Takav proces uslovljava smanjenje broja učenika u ruralnim krajevima. U zadnjih 10 godina u FBiH zabilježeno je smanjenje broja srednjih škola - za 53”, ističe Mehić.

Demografske statistike vode i ka izumiranju određenih prezimena, dodaje demograf Mešić. Prema njegovim analizama, za 50 godina smanjenje stanovnika dovest će upravo do toga i zvanično bijele kuge u BiH. Naši sagovornici jedino rješenje vide u konkretnim mjerama koje, između ostalog, podrazumijevaju i mjere za povećanje natalitet. Neophodno je i građanima, posebno mladima, dati razlog više da ostanu u BiH - tačnije, radna mjesta i kvalitetniji standard za život.

federalna.ba

BiH korupcija prirodni priraštaj
NATO Jens Stoltenberg Program reformi BiH
0 05.03.2021 19:46
USAID BiH Trgovina ljudima
0 05.03.2021 18:58
BiH građani siromaštvo
0 05.03.2021 16:08
Slovenija donacija vakcine BiH
0 05.03.2021 13:54
Slovenija BiH Borut Pahor
0 05.03.2021 13:38