(Izvor: federalna.ba/Kristina Pranjić)

Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina protiv COVID-19

Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina, odlučeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije  sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandićem te ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.

Entitetska ministarstva zdravstva će snositi troškove, a u opticaju su ruska, kineska i vakcina kompanije Pfizer. Nakon što entitetska ministarstva utvrde potrebne količine, počet će pregovori sa proizvođačem.

- BiH je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces vakcinacije. Ugovorili smo potrebne vakcine kroz mehanizam COVAX za 1.232.000 doza vakcina, kao i raspodjelu među entitetima, novac je uplaćen, ali još uvijek nema isporuke - kazao je Tegeltija.

Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije preko kojeg je BiH naručila 892.000 doza dvije vrste vakcina.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces vakcinacije, a Tegeltija podsjeća da su brojne zemlje počele proces vakcinacije, ali ni jedan ni drugi sistem snabdijevanja vakcinama koje je BiH potpisala nisu počeli da distribuiraju te vakcine.

Preko sistema COVAX-a 186 zemalja je naručilo vakcine te ih očekuje i BiH kajem januara i početkom februara kao i sve druge zemlje koje su preko tog sistema naručile vakcine, a kada je u pitanju vakcina koja treba doći preko mehanizma Evropske unije više podataka o tome kada će ona doći bit će poznato nakon današnjih sastanka u Briselu.

- Kada vakcine dođu u BiH sve je spremno da počne proces vakcinacije. Zbog ovih kašnjenja opredijelili smo se da idemo u proces direktnih nabavki vakcina i od drugih proizvođača i to od Pfizera, ruskih i kineskih proizvođača - pojasnio je Tegeltija.

Napomenuo je da bi sutra entiteti i Brčko Distrikt pismeno trebali iskazati potrebe za te vakcinu izvan ovih potreba koje su već dogovorene. Ministarstvo civilnih poslova BiH objedinit će te podatke i pokrenut će se nabavka tih vakcina.

On je izrazio uvjerenje da će sistem COVAX-a ispoštovati svoje obaveze u isporuci vakcina kao i mehanizam EU, ali imajući u vidu kašnjenja opredijelili su se da krenu u kompliciran proces direktne pogodbe s proizvođačima.

Novalić i Višković opredijeljeni za nabavku vakcina od proizvođača

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da su u budžetu Vlade Federacije za 2021. godinu osigurana sredstva za nabavku vakcina protiv koronavirusa te da novac ne predstavlja problem, već pristup vakcinama.

To je istaknuo nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem na kojem su razgovarali o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

- Cijeli svijet se utrkuje za vakcine i Federacija BiH je spremna odmah platiti bilo koju vakcinu koja može doći dan ranije - istakao je Novalić.

Naglasio je važnost nabavke vakcina preko države te je kazao da mu je bitno da su svi zajedno u tim aranžmanima.

- Spremni smo kupiti Pfizer, rusku, kinesku i svaku drugu vakcinu do koje budemo mogli doći - zaključio je Novalić te kazao da mu vakcinacija ne predstavlja nikakav problem.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da su veoma blizu rješenja nabavke ruske vakcine.

- Konstatirali smo da je i Federacija BiH spremna za nabavku određenih količina ruskih vakcina i već sutra će Federalno ministarstvo zdravstva iskazati potrebe, a Republika Srpska je već aplicirala za nabavku 200.000 doza - kazao je Višković.

federalna.ba/Kristina Pranjić/Fena

Covid19 direktna nabavka BiH vakcina
BiH SAD Dragan Čović Bakir Izetbegović Eric Nelson Johann Sattler
0 22.04.2021 21:35
papa Franjo papa Vatikan Svijet koronavirus Covid19 pandemija virus
0 22.04.2021 21:05
BiH Izrael Dragan Čović Noa Gal Gendler
0 22.04.2021 18:48
Ramiz Salkić BiH Milorad Dodik entitet Srbi
0 22.04.2021 18:42
BiH Kanton Sarajevo Sarajevo javni prevoz Edin Forto Adnan Šteta Manuella Naessl EBRD
0 22.04.2021 18:37
vakcinacija vakcinisanje vakcina imunizacija
0 22.04.2021 17:11