Bošković: Ustavna komisija Parlamenta FBiH u petak o proceduri izbora suca Ustavnog suda BiH

Bošković: Ustavna komisija Parlamenta FBiH u petak o proceduri izbora suca Ustavnog suda BiH

Potpredjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković potvrdio je Feni da je danas zakazao sjednice dvije komisije, kojima predsjedava, Komisije za izbor i imenovanje i Ustavne komisije, koje će biti održane u petak, 17. maja, u zgradi Federalnog parlamenta.

Održavanje tih komisija je prije svega značajno zbog izbora sudije Ustavnog suda BiH. Ova funkcija je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u augustu 2022. godine Mato Tadić. Na prvom mjestu rang-liste nalazi se Marin Vukoja, te se očekuje da on bude imenovan na tu funkciju.

- U petak ćemo na sjednici Ustavne komisije, između ostalog, razgovarati oko procedure izbora suca Ustavnog suda BiH – istakao je Bošković.

Nakon Ustavne komisije u Parlamentu će zasjedati Komisija za izbor i imenovanje, koja bi konačno trebala utvrditi prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH, da bi ga potom mogla proslijediti Predstavničkom domu na usvajanje.

Zato se na dnevnom redu zakazane sjednice Predstavničkog doma za 28. maj, kao trinaesta tačka nalazi „izbor i imenovanje“, u okviru koje bi ako Komisija prethodno utvrdi prijedlog, trebao biti imenovan sudija Ustavnog suda BiH.

Također, Bošković je dodao da se očekuje da Komisija za izbor i imenovanje u petak razmatra i izbor novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković.  Na tu poziciju ostavku je dala Mirjana Marinković -Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Pored te dvije tačke, nimalo nisu beznačajna i ostala imenovanja, koja ta komisija predlaže Predstavničkom domu, a koja ih treba također potvrditi na sjednici 28. maja.

To su, između ostalih, imenovanja zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Komisija za izbor i imenovanje izjasnit će se i o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem generalnog revizora i njegovog zamjenika. 

Podsjećamo, u članstvu Komisije za izbor i imenovanje došlo je do promjena na prošloj sjednici Predstavničkog doma, koji je imenovao nove članove Elzinu Pirić i Petra Galića, kao i Senada Subašića.

federalna.ba/Fena

Mladen Bošković Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH Zakon o transplataciji organa izmjene vanredna sjednica
0 10.07.2024 08:07
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 03.07.2024 12:39
Marin Vukoja Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 28.05.2024 08:22
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković
0 16.05.2024 19:11
Predstavnički dom Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić Dragan Mioković
0 14.05.2024 11:57
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
0 22.04.2024 08:41