Bošković: Nije kontaminiran izbor suca Ustavnog suda BiH
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Bošković: Nije kontaminiran izbor suca Ustavnog suda BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković (HDZ BiH) u izjavi za medije potvrdio je da će pitanje izbora nedostajućih sudija Ustavnog suda BiH, koje bira Predstavnički dom Federalnog parlamenta, biti riješeno kada se steknu uslovi.

- Od predsjednice Ustavnog suda BiH danas nam je stigao dopis da pokrenemo proces za izbor još jednog suca odnosno sutkinje u Ustavni sud BiH – istakao je Bošković.

Pojasnio je da cijeli taj proces oko izbora ustavnog suca iz Federacije BiH traje od 15. februara 2022. godine. Ustavni sud u februaru 2022. godine inicirao je izbor novog sudije zbog odlaska u penziju tadašnjeg predsjednika i sudije Mate Tadića. Njegovo mjesto još nije popunjeno iako su protekle gotovo dvije godine.

Sada je, kako je naveo Bošković, predsjednica Ustavnog suda pokrenula postupak izbora novog sudije Ustavnog suda s obzirom na to da sutkinji Seadi Palavrić 10. novembra 2024. godine istječe mandat sudije Ustavnog suda zbog starosne dobi.

- Dakle, taj proces započet je u prošlom sazivu i nastavljen u ovom. On je do sada vođen u skladu sa Poslovnikom i Ustavom i nije kontaminiran ili ono što se želi cijeli vrijeme pokazati odnosno dokazati. Nažalost, ne može se dokazati da taj proces nije urađen u skladu sa Poslovnikom i zakonima ove zemlje – istakao je Bošković.

U prošlom sazivu izbor suca vodila je radna skupina koja je predložena od Komisije za izbor i imenovanje, a potvrđena od Predstavničkog doma.

Trenutno u Predstavničkom domu ne funkcioniše Komisija za izbor i imenovanje, kojom predsjedava Bošković. Ni danas po sedmi put nije bilo uslova za njeno održavanje zbog nedostatka kvoruma. Na Komisiji nisu se pojavili Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF).

- Nadam se da ćemo danas izići iz ove slijepe ulice i da ćemo riješiti pitanje popune povjerenstava u Predstavničkom domu. Uopće ne razgovaramo o imenima kandidata za suce Ustavnog suda. Preberite arhivu i ako budete igdje rekli da sam spomenuo i jedno ime zovnite me. Ja ne spominjem imena – kazao je Bošković.

Na pitanje da li smatra da je prijedlog da Marin Vukoja bude sudac Ustavnog suda BiH uzrok svega, a između ostalog, nefunkcioniranja dva radna tijela, Komisije za izbor i imenovanje i Zakonodavno-pravne komisije, kaže da on to "ne mora znati".

Podsjećamo, Trojka i HDZ BiH nemaju potrebnu većinu u Komisiji za izbor i imenovanje da predlože Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda. Prema važećem Poslovniku o radu Predstavničkog doma, za donošenje odluka iz nadležnosti Komisije potrebna je većina ukupnog broja članova te Komisije.

Upravo zbog toga Trojka i HNS predlažu izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma prema kojima bi za članove Komisije za izbor i imenovanje po automatizmu imenovali poslanici iz HDZ-a BiH, a umjesto Feliksa Vidovića i Antonia Sesara, koji su podnijeli ostavke.

U tom slučaju, stranke Trojke i HNS-a dobile bi većinu u Komisiji za izbor i imenovanja, a Marin Vukoja mogao bi se predložiti za sudiju Ustavnog suda BiH.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izbor sudije Ustavnog suda BiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
0 22.04.2024 08:41
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
0 04.03.2024 11:31
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 03.03.2024 14:17
Admir Čavalić Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 28.02.2024 18:47
Parlament FBiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH poslovnik
0 31.01.2024 20:44
Predstavnički dom Parlamenta FBiH Federalni budžet
0 24.01.2024 11:59