Bosić: Bez izbora nema legalnih institucija, pronaći način kako bi se što prije usvojio budžet

Bosić: Bez izbora nema legalnih institucija, pronaći način kako bi se što prije usvojio budžet

Propali pregovori oko Izbornog zakona su razlog zašto u Bosni i Hercegovini imamo krizu, koja može da eskalira, kazao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PSBiH (SDS), saopćeno je iz Srpske demokratske stranke.

On je poručio da je neophodno pronaći način kako bi se što prije usvojio budžet za provođenje izbora upozorivši da u suprotnom posljedice mogu biti nesagledive.

- Ovo je momenat da se zapitamo šta će se desiti dan poslije, nakon što konstatujemo da u BiH nema izbora - istakao je Bosić u obraćanju u Domu naroda PSBiH.

Ako ne želimo izbore, napominje on, može se pronaći milion razloga kako da se opstruišu.

- Oni koji prave opstrukcije treba da se zapitaju šta znači za demokratiju ili državu ukoliko nema izbora. U tom slučaju nemamo legale institucije, a na karaju krajeva nema legalne države. Dakle ova sadašnja situacija je mnogo značajnija od samih sredstava za provođenje izbora - poručio je Bosić.

On kaže da je se mora pronaći odgovor kako je i gdje zaustavljen proces provođenja izbora.

- Ako je prijedlog budžeta u ladici ministra finansija u Vijeću ministara Vjekoslava Bevande onda je on veoma hrabar. Ako nije onda moramo da nađemo alternativu da se izbori održe -  navodi on.

Bosić je ocijenio opasnim izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojima spominje formiranje trećeg entiteta.

- To su stvari koja otvaraju mnogo širu krizu. To je još jedan od razloga zašto se mora usvojiti budžet, održati izbore i smanjiti mogućnosti padanja u još veću krizu od postojeće - poručio je Bosić, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Mladen Bosić