Borrell u Teheranu nastoji spasiti nuklearni sporazum s Iranom

Borrell u Teheranu nastoji spasiti nuklearni sporazum s Iranom

Šef evropske diplomatije Josep Borrell sastao se s iranskim kolegom u subotu, javila je iranska državna televizija, dok blok nastoji da se izađe iz ćorsokaka između Teherana i Washingtona oko ponovnog postizanja nuklearnog sporazuma.

Sjedinjene Države saopćile su u junu da čekaju na konstruktivan odgovor iz Irana o oživljavanju sporazuma iz 2015. - na osnovu koga bi Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija - bez “suvišnih” pitanja.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian prošle je sedmice pozvao Washington, koji je napustio sporazum i potom uveo bolne sankcije Teheranu tokom vladavine Trumpove administracije u 2018., da bude “realan”.

Izgledalo je da je sporazum na rubu oživljavanja u martu kada je EU, koja koordinira pregovorima, pozvala ministre u Beč da postignu dogovor nakon 11 mjeseci indirektnih razgovora između Teherana i aadministracije predsjednika Joe Bidena.

Razgovori su se, međutim, otada zakomplicirali, prvenstveno zbog iranskog insistiranja da Washington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu sa svoje liste stranih terorističkih organizacija, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Josep Borrell Iran