Borrell: Označavanje tužioca ICC-a "antisemitom" neprihvatljivo
(Izvor: AA)

Borrell: Označavanje tužioca ICC-a "antisemitom" neprihvatljivo

Označavanje tužioca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) "antisemitom" je neprihvatljivo, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

"Moramo poštovati rad ove institucije i pustiti da sud bez zastrašivanja odluči šta misli o ovoj inicijativi", rekao je Borrell uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu.

Također je pozvao na poštivanje rada ICC-a, rekavši da je ta institucija "snažno zastrašena i optužena za antisemitizam".

"Mislim da je optužba za antisemitizam protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda potpuno neprihvatljiva", naglasio je Borrell.

Tužioc ICC-a Karim Khan je 20. maja zatražio od suda da izda naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, navodeći razumne razloge za vjerovanje da snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Netanyahu tvrdi da je zahtjev za nalogom za hapšenje "novi oblik antisemitizma koji se preselio iz univerzitetskih kampusa u ICC".

Borrell je dodao da međunarodna zajednica mora "tražiti provedbu" odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) - najvišeg suda UN-a sa sjedištem u Hagu u Holandiji.

"Ono što smo odmah vidjeli je da Izrael nastavlja vojnu akciju za koju je zatraženo da se zaustavi. Jutros je više od 30 ljudi ubijeno u napadu u izbjegličkom kampu", dodao je.

Borrell je takođe dodao da će tokom sastanka u Briselu predložiti "ponovno pokretanje misije civilnog graničnog sistema" u Rafahu.

"Od nas je zatraženo da aktiviramo ovu misiju i moramo imati dogovor sa svima koji su uključeni. Nećemo ići tamo bez snažne predanosti Palestinskih vlasti", objasnio je Borrell.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 80.600 ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

federalna.ba/AA

Josep Borrell ICC
Josep Borrell Evropska Unija Ukrajina
0 12.06.2024 20:51
Josep Borrell Rafah ofanziva žrtve
0 07.05.2024 11:07
Josep Borrell rat Bliski istok
0 18.04.2024 13:26
Josep Borrell Rusija
0 04.04.2024 18:54
Gaza Josep Borrell humanitarni radnici
0 02.04.2024 11:25